Članak

Ratna priznanja Nihada Bojadžića

21. Jula 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Trusini (općina Konjic), Odbrana Nihada Bojadžića je kao dokaze uložila pohvale koje je optuženi dobio u ratnom i poslijeratnom periodu.

This post is also available in: English

U nizu takvih dokaza je pohvala Četvrtog korpusa Armije BiH (ABiH) iz 1994. godine Četvrtom izviđačko-diverzantskom bataljonu, kojim je komandovao Bojadžić.

Do 1994. godine Bojadžić je bio zamjenik komandanta Specijalnog odreda “Zulfikar” ABiH. Odred je 1994. godine prešao u Četvrti korpus, a naziv mu je promijenjen u Četvrti izviđačko-diverzantski bataljon.

Odbrana je pokazala i pohvale koje je Bojadžić dobio nakon rata, dok je obavljao dužnosti u Vojsci Federacije BiH, a kasnije u Oružanim snagama BiH.

Prema Odbrani, pohvale su relevantne za utvrđivanje karaktera optuženog.

Zajedno s Bojadžićem, za zločine u Trusini počinjene 16. aprila 1993. sudi se Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu i Nedžadu Hodžiću, bivšim pripadnicima odreda “Zulfikar”, te Senadu Hakaloviću, nekadašnjem vojniku brigade “Neretvica” ABiH.

Prema optužnici, u napadu ABiH na Trusinu ubijeno je 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su se prethodno predali. 

Novi materijalni dokazi bit će uloženi na ročištu zakazanom za 25. juli.

Amer Jahić


This post is also available in: English