Članak

Naredne sedmice izjašnjenje za zločine u Trnovu

18. Jula 2014.00:00
Pred Sudom Bosne i Hercegovine sljedeće sedmice će se o krivici za zločine počinjene na području Trnova izjasniti Edhem Godinjak, Medaris Šarić i Mirko Bunoza.

This post is also available in: English

Izjašnjenje o krivnji zakazano je za četvrtak, 24. juli. Godinjaka, Šarića i Bunozu Tužilaštvo BiH tereti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem ubijanja i zatvaranja srpskih civila i zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Trnovo, Šarić komandant Štaba Teritorijalne odbrane (TO) Trnovo, a Bunoza komandant jedinica Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).

Suđenje Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću, optuženima za zločine počinjene u Trusini, nastavlja se u ponedjeljak, 21. jula, i petak, 25. jula. Bojadžićeva Odbrana će na suđenjima nastaviti sa ulaganjem materijalnih dokaza.

U petak se nastavlja suđenje Safetu Mujčinoviću, Zijadu Hamziću, Selmanu Busnovu, Nusretu Muhiću, Ramizu Haliloviću, Nedžadu Hodžiću, Harizu Habiboviću, Osmanu Gogiću i Kahri Vejzoviću, optuženima za zločine u Kladnju.

U srijedu, 23. jula, nastavlja se dokazni postupak Tužilaštva Bosne i Hercegovine na suđenju Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, optuženima za genocid u Srebrenici.

Amer Jahić


This post is also available in: English