Članak

Avdović nije otpuštao pritvorenike

18. Jula 2014.00:00
Odbrana Ramiza Avdovića, optuženog za zločine počinjene u Sarajevu, uložila je dokaze kojima tvrdi da optuženi nije bio zadužen za otpuštanje pritvorenih osoba.

This post is also available in: English

Branilac Mirza Kovač prezentirao je rješenja o određivanju pritvora i potvrde o puštanju više osoba koje je potpisao Ismet Bajramović Ćelo.

“Dokazujemo da je Bajramović bio osoba koja je, kako određivala pritvor, tako i otpuštala osobe”, rekao je branilac.

Prema optužnici, Bajramović je bio komandir Vojne policije Teritorijalne odbrane (TO). On je preminuo 2008. godine.

Kovač je prezentirao i dokumente o otpuštanju pritvorenih osoba koje su, osim Bajramovića, potpisale i druge osobe, pojasnivši kako njima dokazuje da Avdović nije bio osoba koja je “otpuštala pritvorene iz Centralnog sabirališta Sarajevo”.

Na neke od dokaza Tužilaštvo BiH uložilo je prigovor autentičnosti i relevantnosti.

Avdoviću se, zajedno sa Iulian-Nicolaeom Vintilom, sudi za zločine počinjene u “Viktor Bubnju” i Centralnom zatvoru u Sarajevu. Oni su optuženi da su učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja civila srpske nacionalnosti.

Tužilaštvo BiH smatra da su zatočeni civili bili izloženi patnjama, mučenju, te prisiljavani na prinudni rad. Avdović je, prema optužnici, bio komandir straže na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, a Vintila kuhar i stražar u nekadašnjoj kasarni.

Odbrana drugooptuženog Vintile iznijela je plan izvođenja svojih dokaza, predloživši saslušanje tri svjedoka i jednog vještaka, te 60 materijalnih dokaza.

“Ako ne budemo zadovoljni ovim prvim predloženim svjedocima, možda ćemo tražiti pozivanje bivših sudija Vojnog suda”, rekao je branilac Vlado Adamović.

Suđenje se nastavlja 18. augusta.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English