Članak

Psi rata u Foči

16. Jula 2014.00:00
U iskazu na suđenju Ratku Mladiću, svjedok Odbrane Dragan Milanović tvrdio je da su u proljeće 1992. muslimanske kuće u Foči pljačkali i palili “psi rata iz Srbije i Crne Gore”, koji nisu bili “ni pod čijom komandom”.

This post is also available in: English

Milanović je izjavio da je u to vrijeme bilo i “osvete” nad Muslimanima zbog srpskih žrtava.

“U gradu Foči bilo je spaljenih kuća, 11. aprila spaljene su prve kuće koje su bile srpske, deset do 12 srpskih kuća… Kasnije su bile spaljene i muslimanske kuće”, kazao je svjedok, dodavši da su to činile pojedine grupe da bi “zametnule tragove” pljačke.

On je naveo kako su se na meti pljačkaša našli i on i njegov otac, iako su Srbi.

Milanović, koji je u to vrijeme, kako je rekao, bio komandir “samoformiranog voda”  Teritorijalne odbrane, izjavio je da su Muslimani i prije izbijanja sukoba u gradu napuštali Foču “zbog propagande” o “5.000 ‘Belih orlova’ koji dolaze”.

Na pitanje predsjedavajućeg sudije Alphonsa Orieja zna li išta o zatvorenicima u Kazneno-popravnom domu Foča, gdje su, po optužnici protiv generala Mladića, počinjeni teški zločini nad Muslimanima, Milanović je odgovorio da “sa zatvorom nije imao baš nikakve veze”.

Nasuprot iskazu svjedoka da su Muslimani poslije prvih sukoba nastavili da u Foči žive “normalno, kao i Srbi”, tužiteljka Camille Bibles tvrdila je da su srpske snage muslimansko stanovništvo podvrgnule etničkom čišćenju, kako bi stvorile “čisto srpsku Foču”.

“Ne slažem se s vama… I Muslimani i Srbi su napuštali grad i prije, jednostavno nisu se osjećali, ni jedni ni drugi, sigurnim. Moje mišljenje je da nije bilo nikakve namjere da se stvori čisto etnička zajednica u Foči”, odgovorio je Milanović.

Zastupnica Optužbe svjedoku je predočila izjavu predsjednika Kriznog štaba u Foči Miroslava Stanića da je u Foči “99 odsto Srba”,  koju je u svojoj ratnoj bilježnici zapisao general Mladić 17. septembra 1992. godine.

“Ovdje je tako rekao Stanić, meni to nije poznato”, prokomentarisao je Milanović, koji je Stanića opisao kao “boema koji je volio da se hvali”.

Optužnica Mladića, komandanta Vojske Republike Srpske, tereti za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u opštini Foča poprimio razmjere genocida.

O zbivanjima u Foči će sutra, 17. jula, govoriti i sljedeći svjedok – Milan Vujičić.

Mladić je optužen i za genocid počinjen u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English