Članak

Holandija djelimično odgovorna za stradanje Srebreničana

16. Jula 2014.00:00
Holandija je proglašena krivom za stradanje Srebreničana koje su njeni vojnici 13. jula 1995. godine iz baze bataljona predali srpskim snagama.

This post is also available in: English

Okružni sud u Haagu oslobodio je Holandiju odgovornosti za stradanje Srebreničana koji nisu bili unutar baze Holandskog bataljona stacioniranog u Potočarima.

Semir Guzina, jedan od advokata koji zastupaju srebreničke majke, kaže da je Holandija kriva zbog propusta svojih vojnika jer su 13. jula veliki broj Srebreničana predali srpskim snagama, a znali su “šta se dešava”.

Pogubljenja Srebreničana su počela nakon što je Vojska Republike Srpske (VRS) 11. jula 1995. godine ušla u Srebrenicu, a žene, djeca i stariji muškarci se sklonili u Potočare, tražeći zaštitu u bazi Holandskog bataljona.

Vojno sposobni muškarci pokušali su se šumom probiti do Tuzle. Srebrenica je 1993. godine proglašena zaštićenom zonom, zbog čega je Holandski bataljon imao obavezu da zaštiti stanovništvo.

Više hiljada Srebreničana krenulo je u proboj šumom prema Tuzli. Na njih je pucano iz tenkova i protivavionskih topova, bacane su i ručne bombe, usljed čega je bilo ubijenih i ranjenih. Srpske snage su zarobile preko 6.000 Srebreničana, koje su zatim pogubili na različitim lokacijama.

U obrazloženju Okružnog suda u Haagu, prema Guzini, navodi se da “radnje njihovih vojnika nisu dovele do pogibije i ubijanja Srebreničana koji su bili oko baze i u šumi”.

On je najavio da će na ovu presudu uložiti žalbu.

Munira Subašić je jedna od srebreničkih majki koje su u julu 1995. godine bile u Potočarima. Njen sin, čije je dvije kosti ukopala prošle godine, bio je u bazi bataljona u Potočarima.

“Bio je bolestan, bio je u hangarima tamo. Istjerali su ga, izbacili (…) a trebali su da povedu računa o ranjenicima i bolesnima. Oni to nisu uradili”, naglašava Subašić.

Nakon izricanje presude, Subašić je, kaže, zadovoljna jer je utvrđena odgovornost Holandije, ali je nezadovoljna jer ova država nije proglašena krivom za stradnje svih Srebreničana.

“Mi majke enklava Srebrenice i Žepe uspjele smo i uradile ono što je trebala Bosna i Hercegovina”, ističe ona.

Amer Jahić


This post is also available in: English