Članak

Optuženi svjesni učesnici napada na civile

15. Jula 2014.00:00
Iznoseći završnu riječ, Tužilaštvo BiH je navelo da je dokazalo da su Predrag Milisavljević, Miloš Pantelić i Ljubomir Tasić 1992. godine učestvovali u progonu, ubistvima i hapšenju bošnjačkih civila s područja Višegrada.

This post is also available in: English

Tužilac Dževad Muratbegović je rekao da je na civilno stanovništvo Višegrada izvršen širok i sistematičan napad u okviru kojeg su počinjeni zločini, a da su optuženi “bili svjesni tog napada i svjesno učestvovali u njemu”.

“Oni su cijelo vrijeme bili na području Višegrada dok su trajala zatvaranja stanovnika, a mnoge od njih su i poznavali, pa su mogli znati da za njihovo zatvaranje nema osnova. Nisu mogli ne znati za napad zbog njegovog obima”, kazao je tužilac Muratbegović.

Milisavljević, Pantelić i Tasić su optuženi za učešće u ubistvima i prisilnom preseljenju više od 500 civila bošnjačke nacionalnosti s područja Višegrada te druga nečovječna djela. Tužilaštvo smatra da su Milisavljević i Pantelić učestvovali i u ubistvima više desetina Bošnjaka kod jame Paklenik (općina Sokolac).

Analizirajući iskaz svjedoka koji je ustvrdio da je tokom zatočeništva, zajedno s još jednom osobom, seksualno zlostavljan, tužilac je rekao da je taj svjedok prepoznao Milisavljevića kao osobu koja ga je natjerala na to.

“Drugi svjedok Milisavljevića nije ni znao. Ono što su oni preživjeli jeste bolno i mučno iskustvo, a njihove razlike u iskazima su normalne zbog situacije u kojoj su se nalazili”, kazao je tužilac.

Dodao je i da Sudsko vijeće treba povjerovati i osobi koja je svjedočila da ju je Pantelić udarao, te onima koji su svjedočili da je optuženi učestvovao u hapšenju i paljenju kuća.

“Pantelić je bio dio grupe koja je odvodila civile. Svjedoci su jasno opisali njegovo kretanje među grupom vojnika i radnje. Svjedoci su govorili o paljenju kuća. Na osnovu nekoliko izjava proizlazi da je Pantelić učestvovao u lišavanju slobode i paljenju kuća”, rekao je on.

Govoreći o preseljenju više stotina Bošnjaka u junu 1992. godine, Muratbegović je kazao da njihovo preseljenje nije bilo dobrovoljno, te da je Tasić odigrao “ključnu ulogu” u tome.

“Civili nisu mogli napustiti konvoj do Višegrada. Policajci su stajali u autobusu i nisu im dali da izađu. Na Iščerić brdu ženama i djeci je rečeno da napuste autobus. Lica u autobusu su bili civili, nisu bili naoružani i uniformisani”, kazao je tužilac, dodavši da su optuženi kao saizvršioci učestvovali u preseljenju bošnjačkog stanovništva.

Tužilac je rekao da su Milisavljević i Pantelić učestvovali i u ubistvima muškaraca kod jame Paklenik, a da Sud treba povjerovati iskazu svjedoka koji je jedini preživio to strijeljanje.

“Prilikom odmjeravanja visine kazne, predlažemo da se za Pantelića i Milisavljevića cijeni broj preseljenog stanovništva, broj ubijenih pored jame Paklenik, te psihička bol i patnja preseljenih porodica i porodica ubijenih”, kazao je Muratbegović.

Odbrane će iznošenje svojih završnih riječi početi 26. augusta. 

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English