Članak

Krsmanović nezadovoljan iskazom svjedoka

15. Jula 2014.00:00
Na suđenju za zločine u Višegradu, svjedok Odbrane optuženog Olivera Krsmanovića je naveo kako nije bio očevidac ubistava civila počinjenih ispred njegove zgrade.

This post is also available in: English

Krsmanović je rekao da je svjedok, kojem je dodijeljen pseudonim OZ-1, ranije ispričao da je s prozora posmatrao ubistva. Svjedok je odgovorio da tvrdnja optuženog nije tačna.

“Ponavljam, nisam bio tu”, kazao je svjedok, te dodao da je za ubistva saznao od roditelja.

Na pitanje da li su na tom mjestu ubijeni civili iz Sjeverina (Srbija), svjedok je odgovorio da ne zna, te dodao kako ni njegova majka ne zna o kojim se civilima radi.

Svjedok je ispričao da je saznao da su civili dovezeni u nekoliko automobila, te “da su pobijeni, da su bačeni”. Prema njegovim saznanjima, ubijeno je između 15 i 20 civila.

Krsmanović se tereti da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), u oktobru 1992. godine učestvovao u otmici 16 civila iz Sjeverina, koji su izvedeni iz autobusa na području Rudog.

Civili su, navodi se u optužnici, odvedeni u hotel “Vilina vlas” u Višegradu, gdje su mučeni te potom ubijeni na obali rijeke Drine.

Nakon što je svjedok napustio sudnicu, Odbrana je navela da svjedok očigledno zbog straha neće da govori o ubistvima počinjenim kod njegove zgrade.

Suđenje Krsmanoviću, kojem se sudi i za druge zločine počinjene na području Višegrada, nastavlja se 19. augusta.

Povezani članci

Amer Jahić


This post is also available in: English