Članak

Priče o osvetniku iz Goražda

10. Jula 2014.00:00
Na suđenju Draganu Šekariću za zločine u Višegradu i Goraždu, svjedokinja Tužilaštva BiH je ispričala kako je u porodičnoj kući, nakon što joj je Milan Lukić odveo oca i brata, ubijena njena majka.

This post is also available in: English

Dženita Muhić je rekla da je u maju 1992. godine pred porodičnu kuću u naselju Dušće došao Milan Lukić sa vojnicima koje nije poznavala. Kako je kazala, naredili su im da iz garaže izvuku kamion i utovaraju robu koju su imali, kao i da je otac dao Lukiću kesu sa novcem.

Nakon toga su, prema njenim riječima, otac i brat otišli sa Lukićem autom, a majka je ostala čekajući da se vrate. Svjedokinja je rekla da je prešla u tetkinu kuću te vidjela kada se u večernjim satima Lukić vratio sa vojnicima.

“Ušli su u kuću. Šta se dalje desilo, već je bio mrak, ja ne znam”, kazala je ona.

U ranim jutarnjim satima narednog dana, kako je ispričala, otišla je u svoju kuću te vidjela majku kako leži mrtva. Ona je rekla da su prošle godine pronađeni bratovi posmrtni ostaci, a pretprošle očevi.

U optužnici se navodi da je Šekarić zajedno s Lukićem i drugim vojnicima došao pred kuću svjedokinje, zahtijevajući da im predaju sav novac i dragocjenosti koje su imali kod sebe, te da im u njihovo teretno vozilo utovare svu robu iz garaže.

Kada su civili utovarili robu, jedan od vojnika je, navodi se u optužnici, naredio svjedokinjinom ocu i bratu da uđu u automobil, nakon čega ih je odvezao u nepoznatom pravcu. Prema optužnici, vratili su se u večernjim satima te ubili majku svjedokinje. 

Haški sud je Lukiću izrekao doživotnu zatvorsku kaznu za zločine počinjene u Višegradu.

Svjedokinja Muhić je navela kako je čula priču da je među “Osvetnicima” bio i Šeka, kojeg su Bošnjaci tukli u Goraždu te je došao u Višegrad da se sveti.

“Tada su pričali da je kao Lukić, ako ne i gori”, dodala je ona.

Odbrana je navela da svjedokinja u ranijim izjavama nije spominjala Šeku. Svjedokinja je obrazložila da Šeku nije spominjala jer “nije davala toliko značaja tome”. 

“Skoro sam se sjetila toga”, kazala je ona.

Svjedok Nurko Dervišević ispričao je da je u logor “Uzamnica”, gdje je doveden u junu 1992. godine, dolazio Lukić sa grupom.

“Milan Lukić udara. Uopšte ne vodi računa. Nije Lukić sam bio. On ima svoje adute”, rekao je svjedok.

Na suđenju je iskaz dao i Hajrudin Ahmetspahić, koji je u ljeto 1992. godine također doveden u “Uzamnicu”. Osobu koju je ranije vidio u selu a za koju je čuo da se zove Dragan Šekarić i da je iz Goražda, nije vidio u logoru. 

Suđenje se nastavlja 18. augusta.

Amer Jahić


This post is also available in: English