Članak

Racković naređivao vojnicima

9. Jula 2014.00:00
Na suđenju za zločin počinjen u Višegradu, Tužilaštvo BiH je pročitalo iskaz svjedokinje koja je rekla da je Vitu Rackovića vidjela kada je odveden njen brat, o kojem ni danas ništa ne zna.

This post is also available in: English

U iskazu datom 2012. godine, svjedokinja Derviša Aličehić – koja se zbog lošeg zdravstvenog stanja nije mogla pojaviti pred Sudom BiH –ispričala je kako su 1992. u selo Kabenik došli srpski vojnici kojima je “naređivao Vito Racković”.

“Drugog dana Bajrama, iznad naših kuća došao je kamion žute boje, na kojem su bili srpski vojnici. Jedan dio ih je ostao tu, a drugi su otišli u pravcu sela Čančari”, navedeno je u iskazu koji je pročitao tužilac Dževad Muratbegović.

Svjedokinja je kazala da se nakon pola sata iz Čančara vratio kamion, na kojem su bili i neki od njenih komšija.

“Nakon što se kamion vratio, čula sam da je Vito, koji je bio na karoseriji, mom bratu Hamedu rekao da se penje na kamion. Drugi brat, Rašid, uspio je tada pobjeći iza kuće. Nakon njihovog odvođenja mi smo otišli u šumu, gdje smo se krili”, ispričala je Aličehić.

Svjedokinja je dodala kako je nakon skrivanja po šumi uspjela otići s područja Višegrada, ali da nikada nije saznala šta se desilo s njenim bratom, bratićem i drugim komšijama koji su tog dana odvedeni.

Rackoviću se sudi zbog optužbi da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), od maja do kraja augusta 1992. učestvovao u napadima na bošnjačka sela, zatvaranju, mučenju, prisilnim nestancima osoba na području Višegrada, te silovanju.

Prema optužnici, neke od nezakonito uhapšenih osoba nikada nisu nađene, a tijela pojedinih civila ekshumirana su 2000. godine na lokaciji “Slap” u Žepi.

Svjedoci Nusret Cero i Safija Špiritović, koji su trebali dati iskaz na ovom suđenju, nisu došli. Zoran Božić, predsjedavajući Sudskog vijeća, kazao je kako su svjedoci rekli da su u lošem psihičkom i fizičkom stanju, te da su zamolili da se više ne pozivaju na Sud.

Zdravstveno stanje ovih osoba vještačeno je ranije, kada je navedeno da su oni sposobni svjedočiti pred Sudom BiH, ali uz pauze.

Tužilac Muratbegović je istakao da ne odustaje od ovih svjedoka, te je predložio da opet budu pozvani.

“Uzimajući u odzir njihovo zdravstveno stanje, ja ne mogu nikoga privoditi. Ali dat ćemo obavezu vještaku da s njima obavi intervju i dopuni svoj nalaz o njihovom zdravstvenom stanju”, kazao je sudija Božić.

Suđenje će se nastaviti 20. augusta.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English