Članak

Nije viđao optuženog u policiji

8. Jula 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Višegradu, svjedok Odbrane izjavio je da s prvooptuženim Predragom Milisavljevićem nije radio u policiji u aprilu i maju 1992. godine.

This post is also available in: English

Dragoslav Raković svjedočio je kao dodatni svjedok Milisavljevićeve Odbrane nakon što je tužilac naveo njegovo ime u prvoj tački izmijenjene optužnice. On je potvrdio da je u aprilu 1992. godine angažovan u rezervni sastav policije u Višegradu.

Rekao je da poznaje Milisavljevića od ranije, ali da ne zna da li je i gdje bio angažovan u ratu.

“Nismo se družili. Vidio sam ga par puta. Dobar dan za dobar dan”, kazao je Raković.

Svjedok je slično opisao i poznanstvo sa Junuzom Tufekčićem, kojeg je poznavao iz viđenja.

Svjedočeći u februaru 2013. svjedok Tufekčić je ispričao kako su ga 13. maja 1992. godine “ljudi u crnim uniformama sa kokaradama” sreli u gradu i odveli u policijsku stanicu.

“Prvi put je na vrata prostorije došao moj komšija Raković i Predrag. Odveli su me u drugu prostoriju, gdje su me sa još dvojicom pretukli”, rekao je tada Tufekčić.

Svjedok Raković je kazao da u aprilu i maju 1992. nije učestvovao u privođenju bošnjačkih civila, kao i da nikada nije vidio Milisavljevića u prostorijama policije u Višegradu.

“Ne znam da su privođeni ni da su zadržavani u stanici. Nisam imao nikakvog dodira s tim”, naveo je Raković.

Odgovarajući na pitanja tužioca Dževada Muratbegovića, svjedok nije mogao potvrditi da li je veći broj pročitanih imena bio u policiji.     

Tužilaštvo BiH tereti Predraga Milisavljevića, zajedno sa Milošom Pantelićem i Ljubomirom Tasićem, za učešće u ubistvima, prisilnom preseljenju stanovništva i drugim nečovječnim djelima.

Prema optužnici, Milisavljević i Pantelić su zločine počinili 1992. godine kao pripadnici rezervnog sastava policije u Višegradu, a Tasić kao pripadnik Vojske Republike Srpske.

Saslušanjem ovog svjedoka okončan je dokazni postupak, a za 15. juli zakazano je iznošenje završnih riječi Tužilaštva BiH.

Marija Taušan


This post is also available in: English