Članak

Rasema Handanović kao politička izbjeglica

7. Jula 2014.00:00
Na suđenju za zločine u Trusini kod Konjica počinjene 16. aprila 1993.godine, Odbrana Nihada Bojadžića, nekadašnjeg zamjenika komandanta odreda“Zulfikar” Armije BiH (ABiH), uložila je 100 dokumenata u sudski spis.

This post is also available in: English

Odbrana je prezentovala dokumente koji se tiču kredibiliteta Raseme Handanović, nekadašnje pripadnice odreda “Zulfikar”, koja je 2012. godine, nakon priznanja krivice, osuđena na pet i po godina zatvora za zločine počinjene u Trusini.

Jedan od dokumenata, kako je istakla Odbrana, pokazuje da je Handanović prilikom ulaska u Sjedinjene Američke Države (SAD) davala netačne podatke, odnosno da se izjasnila kao politička izbjeglica. Ona je krajem 2011. izručena iz SAD-a.

U ovom postupku, Handanović je u svjedočenju navela da su neki od optuženih učestvovali u ubistvima u Trusini.

Zajedno s Bojadžićem, za zločine počinjene u Trusini se sudi Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu i Nedžadu Hodžiću, bivšim pripadnicima jedinice “Zulfikar”, te Senadu Hakaloviću, nekadašnjem vojniku brigade “Neretvica” ABiH.

Prema optužnici, u napadu ABiH na Trusinu je ubijeno 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su se prethodno predali.

U sudski spis su također uvršteni dokumenti iz januara 1993. o formiranju Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande ABiH. Također je pokazan dokument iz 12. aprila 1993. godine na osnovu kojeg, kako je navela Odbrana, odred “Zulfikar” prelazi u sastav Prvog korpusa ABiH.

Za Odbranu su ovi dokumenti relevantni jer pokazuju status odreda u sistemu rukovođenja i komandovanja.

Sa ulaganjem materijalnih dokaza nastavlja se 14. jula.

Amer Jahić


This post is also available in: English