Članak

Ubistvo supruga zbog cedulje

4. Jula 2014.00:00
Svjedokinja Državnog tužilaštva kazala je u nastavku suđenja za zločine počinjene u Bosanskom Brodu i Odžaku da joj je rečeno kako je optuženi Josip Tolić jedan od odgovornih za smrt njenog supruga.

This post is also available in: English

Emilija Pajić je ispričala da je početkom rata sa troje djece napustila Derventu, gdje je do tada živjela, ali da suprug Mirko nije otišao s njima. Ona je rekla da nakon napuštanja BiH neko vrijeme nije znala šta joj je sa suprugom.

“Onda je preko Međunarodnog komiteta Crvenog krsta javio da je u logoru. Poslao je poruku djeci i meni: ‘Ne krećite ka Derventi jer je opasno. Krenite kad vam ja pošaljem poruku.’ Nažalost, tu poruku nisam dobila”, kazala je svjedokinja.

Krajem augusta 1992. godine, kako je navela, zaputila se prema Prnjavoru da bi saznala šta joj je sa suprugom, te je saznala da je on ubijen.

“Našla sam doktoricu koja mi je kazala da je na njenim rukama izdahnuo. Pitala sam zbog čega je ubijen, a ona mi je odgovorila da je on na engleskom jeziku napisao cedulju za Crveni krist u kojoj je pisalo da su u logoru žene i stariji”, ispričala je svjedokinja.

Ona je rekla da je od zarobljenika koji su bili u logoru sa njenim suprugom kasnije čula da je među odgovornima za njegovo ubistvo i Josip Tolić.

Optuženi Tolić je izjavio saučešće svjedokinji, ali je ona to odbila.

Tolić je optužen da je, kao pripadnik 102. odžačke brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), od maja do oktobra 1992. godine učestvovao u zlostavljanju zarobljenika srpske nacionalnosti na području Odžaka i Bosanskog Broda.

Na ovom ročištu, svjedočio je i Dragan Pajić, sin ubijenog Mirka, koji je kazao da je nakon napuštanja BiH saznao da mu je otac zarobljen.

“Za mene, koji sam tad imao 14 godina, bio je šok javljanje oca iz zarobljeništva. Kad se majka vratila iz BiH u Srbiju, saznao sam šta se desilo s ocem”, rekao je Pajić, dodavši da je naknadno saznao da je Josip Tolić jedan od odgovornih za ubistvo njegovog oca.

Svjedok je dodao kako od 2000. godine traga za informacijama o smrti njegovog oca, te da je svoja saznanja više puta dostavljao Državnom sudu i tužilaštvu.

Suđenje se nastavlja 11. jula.

Povezani članci

4. Februara 2016.

Potvrđena presuda Toliću

27. Oktobra 2015.

Mentalni sklop optuženog

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English