Članak

Na bolovanju u vrijeme napada

4. Jula 2014.00:00
Na suđenju Vehidu Subotiću za zločine počinjene na području Zenice, svjedok Odbrane je izjavio da je optuženi u vrijeme napada na selo Dusina bio na bolovanju.

This post is also available in: English

“On tada nije upućen na teren jer se nalazio na bolovanju. Nisam ga vidio na koti Brdo”, kazao je Šerif Patković, nekadašnji komandant bataljona Sedme muslimanske brigade.

On je rekao da je na kotu Brdo otišao u poslijepodnevnim satima, nakon što je čuo da je došlo do vojničkog obračuna u kojem je poginuo komandir čete Elevdin Čamdžić. Patković je naveo da je Čamdžića mogao zamijeniti zamjenik komandira, ali da se on ne sjeća ko je to bio.

“Pripadnici Sedme muslimanske brigade su me upoznali sa situacijom na terenu, bilo je zarobljeno sedam pripadnika HVO-a, a bila su zarobljena i dva pripadnika Armije BiH”, kazao je Patković.

On je rekao da nije išao u Dusinu, koja je od Brda udaljena oko dva i po kilometra. Na ovoj koti se zadržao oko pola sata i, kako je kazao, otišao do komande u Lašvi, gdje je bilo dosta vojske.

Svjedok je potvrdio da je na tom području vidio Vehida Subotića.

“Mislim da se kretao uz prugu Lašvom. Ne sjećam se da smo razgovarali. Sjećam se da je bio na bolovanju, ne znam zbog čega, ali znam da je imao problem s okom, koje je izgubio u Hrvatskoj”, ispričao je Patković.  

Tužilaštvo BiH tereti Vehida Subotića, nekadašnjeg pripadnika Sedme muslimanske brigade ABiH, da je 26. januara 1993. godine u Dusini s drugim osobama izdvojio osam Hrvata i sproveo ih do jedne kuće, gdje je naredio vojnicima da ih ubiju. Subotiću se sudi za još nekoliko ubistava Hrvata u Dusini.

Patković je rekao je da je optuženi bio u sastavu “Gerile”, izviđačko-diverzantskog voda. Kao pripadnik ove jedinice, prema Patkoviću, Subotić nije mogao naređivati.

Odgovarajući na pitanja Optužbe, svjedok je kazao da je moguće da je optuženi bio naoružan, kao i da je čuo da je bilo poginulih pripadnika HVO-a.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. juli.

Povezani članci

Albina Sorguč


This post is also available in: English