Članak

Nemoguće kontrolisati bujicu riječi

2. Jula 2014.00:00
U nastavku suđenja Vitomiru Rackoviću za zločine počinjene u Višegradu, vještak neuropsihijatar je rekao da su dva svjedoka Tužilaštva BiH sposobna svjedočiti, a jedan nije.

This post is also available in: English

Iznoseći nalaz i mišljenje o zdravstvenom stanju svjedoka, vještak neuropsihijatar Omer Ćemalović je pojasnio kako je svjedokinja u “teškom i lošem zdravstvenom stanju”, zbog čega nije sposobna da svjedoči pred Sudom BiH.

“To stanje je izuzetna razdražljivost, sa bujicom riječi koje je nemoguće kontrolisati. Njena pretrpljena trauma nije obrađena i izaziva takve emocionalne reakcije”, kazao je vještak.

Dodao je kako nije moguće predvidjeti kada bi stanje ove svjedokinje moglo biti bolje.

“Dok sam razgovarao s njom, dolazilo je do ječanja, plakanja. Ako bi i došla ovdje, smatram da bi se to ponovilo, te da se treba poštedjeti toga”, rekao je Ćemalović.

On je svoj nalaz i mišljenje iznio na suđenju Vitomiru Rackoviću, koji je optužen da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), od maja 1992. do kraja augusta iste godine učestvovao u napadima na bošnjačka sela, zatvaranju, mučenju, prisilnim nestancima osoba na području Višegrada, te silovanju.

Kako se navodi u optužnici, neke od nezakonito uhapšenih osoba nikada nisu nađene, a tijela pojedinih civila ekshumirana su 2000. godine na lokaciji “Slap” u Žepi.

Govoreći o zdravstvenom stanju Nusreta Cere i Safije Špiritović, vještak je kazao da su sposobni svjedočiti, ali uz pauze.

“Smatram da je Cero sposoban da participira u sudskom procesu, ali da bi njegovo ispitivanje trebalo biti s pauzama svakih sat ili sat i po”, rekao je Ćemalović.

Suđenje će se nastaviti 9. jula.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English