Članak

Udarci i mučenja

24. Juna 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Bileći, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da ga je tokom zatočeništva u policijskoj stanici i “Đačkom domu” tukao i mučio Neđo Kuljić.

This post is also available in: English

Svjedok A-2 je kazao da je u junu 1992. uhapšen i odveden u policijsku stanicu, gdje je zatekao 16 ljudi koji su bili krvavi i modri. Naveo je kako je odveden u prostoriju u kojoj ga je Neđo Kuljić ispitivao o oružju.

“Rekao je: ‘Skini se, gdje je oružje. Hoćete li državu?’ Onda su me Kuljić i Rade potjerali do mog stana. Gonili su me u bijelim gaćama. Ja sam trčao ispred njih, a oni su me šutirali cipelom”, kazao je svjedok i dodao da je vraćen u prostoriju u kojoj je ranije bio.

Nakon četiri ili pet dana provedenih u stanici policije, svjedok je, kako je kazao, prebačen u “Đački dom”, gdje ga je Kuljić više puta maltretirao.

Kuljiću se, zajedno sa Goranom Vujovićem, Miroslavom Dukom i Željkom Ilićem, sudi za zločine počinjene u Bileći. Prema optužnici, Vujović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti Bileća, Duka komandir milicije, a Kuljić i Ilić policajci.

Vujoviću i Duki na teret je stavljeno da su omogućili i organizovali zatvaranje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u zgradu SJB-a i Đački dom u Bileći, gdje su ubijani, mučeni i zlostavljani, a da su Kuljić i Ilić učestvovali u fizičkom i psihičkom zlostavljanju, mučenju i ubistvima Bošnjaka i Hrvata.

A-2 je kazao da je Kuljić bio “najviše zadužen za njega”, te da mu je tokom zatočeništva u “Đačkom domu” priključivao struju na razne dijelove tijela.

“Imao je neki telefon i štipaljke i prikačio bi mi to između prstiju na ruci, ispod pazuha ili na uši. A jednom su mi kleme priključili i na spolni organ… Pao sam, a Neđo bi me udarao, udarao je nogom u leđa”, kazao je svjedok.

On je dodao kako je kasnije napravljen i jedan veći aparat na kojem je također mučen.

Govoreći o povredama koje je zadobio u zatočeništvu, svjedok je kazao da mu je Neđo Kuljić izbio 12 zuba, te da ga je udarao pendrekom, šakom i puškom. Svjedok je rekao da je nakon pet mjesec provedenih u “Đačkom domu” izašao iz zatočeništva.

Na početku suđenja, Odbrana Duke unakrsno je počela ispitivati Edina Bajramovića, ali je njegovo svjedočenje prekinuto.

Bajramović je negodovao zbog sugestivnih pitanja branioca Dejana Bogdanovića, te je zatražio da mu se odredi advokat jer “ne može da trpi provokacije”.

Sudsko vijeće mu je pojasnilo da branilac može postavljati sugestivna pitanja, te mu je kazalo da će njegovo ispitivanje biti nastavljeno na narednom ročištu, 8. jula.  

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English