Članak

Topić nije znao za maltretiranja u “Viktor Bubnju”

24. Juna 2014.00:00
Na suđenju za zločine u Sarajevu, svjedok Dževad Topić zvani Topa je rekao kako pretpostavlja da je optuženi Ramiz Avdović bio na dužnosti na petom spratu Centralnog zatvora, gdje su Srbi bili zatvoreni.

This post is also available in: English

Topić je kazao kako je Avdovića, koji nije pripadao Vojnoj policiji, preporučio Ismetu Bajramoviću Ćeli, koji je 2008. godine u stanu u Sarajevu pronađen mrtav.
“Ćeli sam rekao da imam jednog profesionalca. Ćelo ga je prihvatio”, ispričao je Topić, koji je svjedočio na poziv Avdovićevih branilaca.
Topić je sa svjedočenjem počeo prošlog utorka, 17. juna, ali je ono prekinuto zbog rizika da bi se mogao samooptužiti, te je danas iskaz dao uz prisustvo pravnog savjetnika.
Avdović i Iulian-Nicolae Vintila su optuženi da su u drugoj polovini 1992. godine učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja zatvorenih srpskih civila.
Avdović je optužen kao komandir straže na petom spratu Centralnog zatvora i u Vojnom zatvoru u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, a Vintila kao kuhar i stražar u “Viktor Bubnju”.
Svjedok Topić je kazao da je u periodu juni – novembar 1992. godine bio komandant bataljona Vojne policije Armije BiH (ABiH).
“Mi nismo privodili ljude”, rekao je on.
Topić je ispričao da je dolazio na peti sprat Centralnog zatvora, ali da nijednom nije vidio Avdovića.
Tužilac Dževad Muratbegović je primijetio da je Topić u istrazi kazao da se ne može izjasniti da poznaje Avdovića. Muratbegović je zatražio obrazloženje, a Topić je odgovorio da je u istrazi tražio fotografije “pa da prepozna kojeg zna”, kao i da je fotografiju optuženog vidio u novinama kada je suđenje počelo.
Vintilin branilac Vlado Adamović je rekao da je u optužnici navedeno kako se formirala grupa radi zatvaranja Srba, na što je Topić odgovorio: “Ja u tome nisam učestvovao. Meni je bilo važno da odbranimo grad.”
Na pitanje da li mu je naređeno da oformi ćelije i pritvorske jedinice da se pritvore Srbi, svjedok je uzvratio: “Ma, nikad… ma, nikad.”
Topić je istakao da vojni policajci kojima je komandovao nisu obezbjeđivali ćelije u “Viktor Bubnju”, gdje su bili zatvoreni Srbi.
“Mi smo obezbjeđivali kasarnu i prijavnicu”, dodao je on.
Topić je također kazao da je kasarnu “Viktor Bubanj” obično obilazio “da ne bi bilo zloupotrebe”. Rekao je da “nikad niko nije odredio komandanta kasarne”.
Na pitanje da li je čuo za maltretiranje Srba, Topić je odgovorio: “Da sam čuo, nikada ne bih dozvolio da se ljudi maltretiraju. Ja sam po prirodi takav čovjek.”
Suđenje se nastavlja 1. jula. 

Amer Jahić


This post is also available in: English