Članak

Tri dana nije mogao ustati od batina

16. Juna 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločin počinjen na Igmanu (općina Hadžići), svjedok Tužilaštva je ispričao kako ga je Nedžad Hodžić tukao čistilicom od minobacača.

This post is also available in: English

U nastavku suđenja za zločin počinjen na Igmanu (općina Hadžići), svjedok Tužilaštva je ispričao kako ga je Nedžad Hodžić tukao čistilicom od minobacača.

Svjedok Predrag Krstić kazao je kako je krajem februara 1993. godine doveden na planinu Igman i zatvoren u atomsko sklonište u hotelu. Nakon dva dana sreo je, kako je naveo, optuženog Nedžada Hodžića.

“Došao je s grupom ljudi i imao je nožicu od stola i time nas je tukao. Rekao je da se okrenemo i dignemo ruke u zrak, i sve nas redom time tukao. Nisam mogao tri dana ustati, slomio mi je četiri rebra”, kazao je Krstić.

On je ispričao da ga je Hodžić ponovo tukao čistilicom od minobacača kada je naišao dok su zatočenici istovarali stvari iz kamiona.

“Kada se savila, rekao mi je da je ispravim”, naveo je Krstić.

Svjedok se prisjetio i susreta s Hodžićem, koji je u došao u sklonište s grupom ljudi, u kojoj je bila i izvjesna Sabina.

“On me je udario nekoliko puta, a onda se Sabina iživljavala na meni”, kazao je on.

Krstić je optuženog opisao kao plavu osobu manjeg rasta sa “ožiljkom ispod ili iznad oka”.

Nedžadu Hodžiću i Dževadu Salčinu zvanom Struja, nekadašnjim vojnicima jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), sudi se za zločine počinjene 1993. na Igmanu.

Salčinu je na teret stavljeno da je Draganu Vukoviću odsjekao uho. Međutim, Krstić je na upit tužioca Vladimira Simovića rekao kako je čuo da je to “uradio Nedžad”.

 

Svjedok je kazao da se sjeća Jadranka Glavaša, koji je doveden na Igman, ali da ga nakon dvije-tri noći tu više nije vidio.

“Jadranko mi je pričao kako mu je Hodžić prijetio nožem dok su se vozili od ‘Silosa’ do Igmana, rekavši kako će vidjeti svoje salo na nožu”, prisjetio se Krstić.

Suđenje se nastavlja 3. jula.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English