Članak

Razdvajanje u akciji na Dusinu

13. Juna 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločin počinjen u Zenici, svjedok Odbrane je kazao kako je vidio optuženog Vehida Subotića kada su u januaru 1993. krenuli u akciju, ali da ga u blizini sela Dusina više nije vidio.

This post is also available in: English

Svjedok Abdulah Čolaković je naveo kako je u januaru 1993. godine bio pripadnik jedinice “Gerila” pri Sedmoj muslimanskoj brigadi Armije BiH (ABiH). On je rekao kako se sjeća optuženog Vehida Subotića.

“Bio je specifičan. Došao je, kako sam čuo, iz JNA, imao je puno ožiljaka na licu od gelera”, kazao je Čolaković.

Svjedok je, kako je rekao, učestvovao u akciji na Dusinu, koja je “bila spontana, bez priprema”.

Na upit Mire Smajlović, člana Sudskog vijeća, da li je optuženi krenuo u akciju, svjedok je odgovorio kako je Subotić krenuo s njima, ali da ga kasnije nije vidio.

“Mi smo išli dvojica po dvojica i razdvajali smo se na nekom dijelu”, kazao je Čolaković.

On je dodao kako se predalo pet ili sedam ljudi, te da se njihova misija time završila.

“Mi nismo imali ništa sa civilima. Nama je rečeno da smo završili i da možemo ići. Čuo sam da su ubijena lica hrvatske nacionalnosti, ali zbog kodeksa Sedme muslimanske brigade mi je bilo čudno – jer da je to neko uradio iz te jedinice, bio bi procesuiran. Ova brigada je branila BiH i nije činila zločine”, kazao je svjedok.

Optužnica tereti Vehida Subotića zvanog Geler, bivšeg pripadnika Drugog bataljona pri Sedmoj muslimanskoj brigadi ABiH, da je 26. januara 1993. godine, zajedno s drugim pripadnicima bataljona, upao u selo Dusina i izdvojio osam Hrvata, sproveo ih do jedne kuće, gdje je naredio vojnicima da ih ubiju.

Subotiću se sudi za još nekoliko ubistava Hrvata u Dusini.

Svjedok Zihret Avdić, koji je također bio pripadnik jedinice “Gerila” pri Sedmoj muslimanskoj brigadi ABiH, naveo je da je bio u akciji na Dusinu i da je njen vojni cilj bila kota relej na brdu Kula nedaleko od sela.

Za optuženog je kazao da ga zna, ali ga taj dan nije vidio u akciji.

“Kada se akcija završila, komandir Šerif Patković je rekao da je kota zauzeta i da se povučemo”, izjavio je Avdić.

Svjedok Mirnes Karamuja, koji je živio u selu Dusina, ispričao je kako je otišao u selo nakon napada.

“Kad se napad završio, iz znatiželje sam otišao da vidim šta se desilo. Vidio sam mrtve ljude. Neko mi je naredio da stojim kod kuće Ivice Kegelja, dok su Ivica Kegelj i još jedan unijeli leševe u garažu”, kazao je Karamuja.

On je rekao da je iz priča saznao ko je ubio te ljude.

Na upit Zorana Božića, predsjedavajućeg Sudskog vijeća, ko je, po pričama, to uradio, svjedok je odgovorio kako je čuo da je to uradio Geler.

Suđenje se nastavlja 4. jula.

Povezani članci

Mirna Buljugić


This post is also available in: English