Članak

Žrtve silovanja na rubu egzistencije

11. Juna 2014.00:00
Osobama koje su preživjele seksualno zlostavljanje u ratu se danas politički manipuliše i morat će se još dugo i mnogo raditi na podizanju kako njihove, tako i svijesti ukupne javnosti da se promijeni odnos prema njima, istaknuto je na okruglom stolu u Ba

This post is also available in: English

njaluci.

U organizaciji nevladine asocijacije TRIAL (Track Impunity Always) održan je okrugli sto pod nazivom “Stigma: nedostatak društvenog priznanja i institucionalne podrške za preživjele žrtve seksualnog nasilja i silovanja iz rata”, koji je okupio učesnike iz cijele BiH.

“Mnoge od ovih žena nemaju ostvarena nikakva prava. Žive na marginama života, kako u ekonomskom, tako i u socijalnom smislu”, kazala je Selma Korjenić iz nevladine organizacije TRIAL iz Sarajeva.

Ona je istakla kako nevladine organizacije u velikoj mjeri pomažu na različite načine žrtvama seksualnog zlostavljanja, ali da je uključivanje vladinog sektora neophodno.

“Država je odgovorna da žrtvama seksualnog zlostavljanja obezbijedi prava koja im pripadaju”, rekla je Korjenić.  

Učesnice tribine iz cijele BiH iznijele su nekoliko problema sa kojima se suočava ova grupa ratnih žrtava. Većina žena, ali i muškaraca, žrtava seksualnog nasilja, godinama nakon završetka rata i danas se suočava sa njenim posljedicama.

“Šira društvena zajednica treba da sluša, čuje, prepozna, prizna i pita ove osobe šta im treba danas”, kazala je Duška Andrić iz Centra za pravnu pomoć ženama.

Posebno je naglašen problem stigmatizacije.

“Žene se stide pričati o tome jer ih okolina drugačije posmatra, te mnoge od njih kažu kako im članovi porodice nisu dali podršku, kao i da ne mogu ništa više ni od društva da očekuju”, rekla je Gordana Vidović, predstavnica nevladine organizacije “Nada” iz Modriče, koja se bavi pružanjem pravne pomoći ženama žrtvama silovanja i seksualnog nasilja.

Seida Karabašić iz Udruženja “Izvor” iz Prijedora je kazala da je “stigmatizacija još veća u Republici Srpskoj”, te kako se “glas žena ne čuje i ne prepoznaje”.

Tijana Živanović iz Gender centra Republike Srpske je rekla kako se zadnjih godinu dana počelo raditi na ovoj problematici, iako postoji nedostatak političkog interesa.

“Srpske žene nisu ostvarile svoje pravo, žive svoju bol i iz dana u dan su stigmatizovane. Gender centar zajedno sa Centrom za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske će početi sa psihosocijalnom podrškom za 60 žena, te njihovim psihološkim osnaživanjem”, kazala je Živanović.

Na okruglom stolu je najavljen i BIRN-ov dokumentarni film “Nečujni krik”, čiji završetak se planira u avgustu.

“Cilj filma je da se ukaže na problem sa kojima se suočavaju žrtve seksualnog nasilja, da se prikaže sudski proces koji osobe prolaze od davanja izjave do svjedočenja na sudu, te da se podstaknu sve one osobe koje još uvijek nisu o tome progovorile da ispričaju svoju priču”, kazala je Mirna Buljugić, novinarka BIRN-a iz Sarajeva.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English