Članak

Zahtjev za povlačenje sudija iz predmeta “Trusina”

9. Juna 2014.00:00
Odbrana Nihada Bojadžića je na suđenju za zločine počinjene u Trusini kod Konjica navela da dva člana Sudskog vijeća moraju razmotriti povlačenje iz predmeta nakon presude Edinu Džeki za zločine u ovom selu.

This post is also available in: English (English)

Vasvija Vidović je rekla da sudije Vesna Jesenković i Staniša Gluhajić već imaju formiran stav nakon presude Džeki, koji je nepravomoćno osuđen na 12 godina zatvora za zločine počinjene 16. aprila 1993. u Trusini.

Jesenković i Gluhajić bili su članovi Sudskog vijeća u odvojenom suđenju Džeki, kojeg brane Vidović i Edina Rešidović.

Vidović je obrazložila da je presuda Džeki, bivšem vojniku jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), zasnovana na nekoliko ključnih svjedoka koji su svjedočili u ovom postupku za zločine u Trusini.

Pored Bojadžića, optuženi su Mensur Memić, Dževad Salčin, Senad Hakalović i Nedžad Hodžić, dok je postupak protiv Zulfikara Ališpage zvanog Zuka, zbog njegove bolesti, razdvojen u martu ove godine. 

Ukoliko se sudije ne povuku, Bojadžićevi branioci će zatražiti njihovo izuzeće.

Prije ovoga, kao svjedok Bojadžićeve Odbrane iskaz je dala Fata Kozić, koja je 1993. godine bila kuharica u brigadi čije je sjedište bilo u selu Parsovići, nedaleko od Trusine. Ona se prisjetila sredine aprila 1993. godine, kada je stigla “Zukina vojska”.

Svjedokinja je kazala da je žena vojnik, koja joj se predstavila kao Zolja, tražila posebnu večeru za sebe i pretpostavljenog.

“On se sa mnom upoznao i rekao da se zove Samko. Zapekli smo piletinu i krompir. Dobro se sjećam te večere”, ispričala je Kozić, te dodala da je od Zolje saznala da vojnici idu u Trusinu.

Prije dvije godine, Sud BiH je Rasemi Handanović zvanoj Zolja, bivšoj pripadnici jedinice “Zulfikar”, izrekao kaznu od pet i po godina zatvora nakon što je priznala krivicu za učešće u strijeljanju šest Hrvata.

Bojadžić je optužen da je, kao zamjenik komandanta jedinice “Zulfikar”, naredio vojnicima da napadnu Trusinu i navodno izdao naredbu da niko u selu ne smije ostati živ, te je sredstvom veze s obližnjeg brda rukovodio napadom.

Također je završeno ispitivanje optuženog Bojadžića, koji je u svoju korist svjedočio na prethodnih šest ročišta. On je kazao da nije u bitnom promijenio svjedočenje u odnosu na iskaz nakon hapšenja 2009. godine, na način da je sve prilagođavao provedenim dokazima.

Suđenje se nastavlja 16. juna.

Amer Jahić


This post is also available in: English (English)