Članak

Silovana u svojoj kući

9. Juna 2014.00:00
U nastavku suđenja Draganu Šekariću za zločine počinjene u Višegradu i Goraždu, zaštićena svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala je da ju je na području općine Višegrad silovao muškarac koji je rekao da je iz Goražda i da se zove Dragan.

This post is also available in: English

Svjedokinja S-1 je potvrdila da je u Tužilaštvu BiH 2013. godine u fotoalbumu prepoznala osobu koja ju je silovala. Fotoalbum je pokazan u sudnici i svjedokinja je potvrdila da ispod fotografije te osobe piše “Dragan Šekarić”.
“Gurnuo me na sećiju i rekao mi da se skidam, skinuo mi je pantalone, gurnuo u ležeći položaj i silovao me. Držao mi je glavu da gledam u njegovo lice i da me bali i da me ljubi. Ja to nisam željela”, ispričala je S-1. 
Svjedokinja je dodala da je neko od drugih vojnika u jednom trenutku kazao: “Dragane, hoće li ta kafa?”
“Onda je rekao da se obučem i skuham kafu. Ja nisam mogla da hodam, moj život je bio pakao. Nisam mogla da govorim”, prisjetila se svjedokinja.
Ona je ispričala da je vidjela kada su vojnici gurnuli Fatimu Jamak u kuću koja je ranije zapaljena, te da je “taj Dragan” ubio Fatimu dok je gorjela.
“Gurnuli su je u vatru. Nikad nisam znala da može čovjek da gori tom brzinom. Vatra gori sa njenih ruku. Taj Dragan je pucao iz pištolja i ona vatra se spustila na pod. Ubio je Fatimu i ona je u onu vatru pala”, svjedočila je S-1.
Dodala je da je on nakon toga dotrčao i od nje tražio vode.
Dragan je, prema svjedokinji, rekao: “Nikad mi teže nije bilo. Morao sam ispaliti dva metka da se ne pati.”
Tužilaštvo BiH tereti Dragana Šekarića da je, kao pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) i paravojne formacije “Osvetnik”, učestvovao u napadu na Kokino Selo (Lozje), maltretiranju civila pred jednom kućom, te silovanju svjedokinje S-1, ubistvima većeg broja nesrpskih civila i fizičkom maltretiranju zatvorenika u logoru Uzamnica.
Svjedokinja S-3 je ispričala da je i ona silovana u kući u kojoj je silovana svjedokinja S-1, te da je nju silovao drugi vojnik.
“Cigaru je gasio po mojim rukama, cijelo vrijeme me tukao. Tukao me po rukama, po glavi, jer sam se ja branila”, kazala je S-3.
Dodala je da je čula kada je jedan od vojnika drugog oslovljavao nadimkom Goraždak, kao i da je taj Goraždak tražio vode od S-1, te rekao da je Fatima sama sebi presudila.
Odgovarajući na pitanje Odbrane, svjedokinja je kazala da su neki vojnici Goraždaka zvali i Šekarić, ne spominjući mu ime.
Na ovom suđenju je svjedočio i Reuf Uhota, koji je ispričao da je kao 15-godišnjak teško ranjen u napadu na Kokino Selo na području Goražda, te da mu je tada ranjena i majka.
Nastavak suđenja zakazan je za 16. juni.

Albina Sorguč


This post is also available in: English