Članak

Optuženog nije viđao tokom rata

4. Juna 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Višegradu, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da prilikom hapšenja i zatočenja nije vidio Vitomira Rackovića.

This post is also available in: English

Svjedok Remzija Ajanović je ispričao da je živio u Holijacima kada je krajem maja 1992. godine počeo napad na to selo. Naveo je da su naoružani ljudi krenuli prema selu, zbog čega su muškarci, među kojima je bio i on, pobjegli u šumu.

“Mene su pronašli u šumi i onda su nas poveli prema Orahovcima (…) Išli smo u koloni i nismo se smjeli okretati. Nismo smjeli bježati jer bi nas odmah ubili”, rekao je on, dodavši da su po dolasku u Orahovce bili smješteni u školu.

Kako je dalje ispričao, u školi su bila zatočena 33 muškarca muslimana, od kojih su neki ispitivani i udarani. Iz škole, kako je kazao, odveden je u kasarnu Uzamnica, a nakon toga pušten da ide kući.

Ajanović je rekao da je Rackovića poznavao odranije, ali da ga tokom rata nigdje nije vidio.

“Kad sam se vratio u selo, od brata Mehe sam čuo da je Vitomir došao i viknuo: ‘Hajde, Meho, da popijemo kafu, što se kriješ?’ Meho je bio u šumi, krio se. Vidio je neke da iznose stvari iz kuće”, kazao je svjedok, dodavši da je to jedino što je tokom rata čuo o optuženom.

Racković je optužen da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), od maja 1992. do kraja augusta te godine učestvovao u napadima na bošnjačka sela, zatvaranju, mučenju, prisilnim nestancima osoba na području Višegrada, te silovanju.

Na suđenju je pročitan i iskaz Ešefa Mulaomerovića, koji je 2011. godine preminuo. U iskazu datom 2004. policiji u Goraždu, Mulaomerović je rekao da je krajem maja 1992. u njegovo selo Kabernik došla grupa ljudi, među kojima je bio i Racković.

“Mislim da je ovu grupu četnika predvodio Racković. Vodili su grupu civila u živom štitu i pucali iznad naših kuća”, kazao je svjedok tada.

Mulaomerović je, kako stoji u iskazu, poveden s tom grupom muškaraca prema Orahovcima.

“Mene je u jednom momentu Momčilo izveo iz živog štita i rekao mi da bježim i da se sakrijem dva-tri dana, dok se situacija ne smiri. Vratio sam se do kuće i gasio požar”, stoji u iskazu koji je pročitao tužilac Dževad Muratbegović.

Odbrana je kazala kako bi, da može, svjedoka ispitala o dolasku Rackovića i drugih vojnika u selo, te njegovom napuštanju kolone.

Tužilac Muratbegović uložio je i 14 materijalnih dokaza, koji se uglavnom odnose na bezbjednosno stanje i organizovanje vlasti u Višegradu početkom rata, te izvode iz matične knjige umrlih osoba.

Suđenje će se nastaviti 11. juna.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English