Članak

Nedostaci petog sprata Centralnog zatvora

27. Maja 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Sarajevu, svjedok Odbrane je rekao da je Vojna policija Teritorijalne odbrane (TO) 1992. godine čuvala osobe koje su dovedene na peti sprat zgrade Centralnog zatvora.

This post is also available in: English

Esad Osmanbegović, nekadašnji upravnik Centralnog zatvora, kazao je da ne zna koji je bio razlog njihovog dovođenja.

“Peti sprat nije bio u našoj nadležnosti”, rekao je svjedok.

Srpski civili iz Sarajeva, kako smatra Tužilaštvo BiH, nezakonito su zatvarani na petom spratu Okružnog zatvora i u Vojnom zatvoru u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, gdje su premlaćivani i mučeni.

Prema materijalnim dokazima Odbrane uloženim na ranijem suđenju, starješina vojne policije bio je Ismet Bajramović zvani Ćelo, koji je preminuo 2008. godine.

Na pitanje Odbrane da li je čuo vrisku zatočenika, u smislu da su premlaćivani, svjedok je odgovorio da nije imao prilike da to čuje.

Osmanbegović se, kako je naveo, obraćao civilnim vlastima i TO-u “isključivo za rad tog petog sprata”, iznoseći nedostatke i negativnosti. Kako je kazao, jedne prilike je sreo Bajramovića, koji mu je rekao: “Pišeš, upravniče, pišeš.”

“To je bilo u prijetećem tonu”, dodao je on.

Svjedok je iskaz dao na suđenju Ramizu Avdoviću i Iulianu Nicolae-Vintili, koje Tužilaštvo BiH tereti da su u drugoj polovini 1992. godine učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja zatvorenih srpskih civila.

Avdović je optužen kao komandir straže na petom spratu Okružnog zatvora i u Vojnom zatvoru u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, a Vintila kao kuhar i stražar u “Viktor Bubnju”.

Pošto se dio optužnice odnosi na to da su prostorije bile prenatrpane zarobljenicima, branilac Vlado Adamović je upitao svjedoka jesu li u vezi sa ovim ikada u Centralnom zatvoru bili ispunjeni propisani standardi, na što je on odgovorio: “Ja mislim da nisu ni danas.”

Osmanbegović je rekao da u mirnodopskim uslovima prekomjerna upotreba sile čuvara u zatvoru nije rezultirala procesuiranjem.

“Ja ne znam da je iko krivično odgovarao”, dodao je svjedok.

Suđenje se nastavlja 17. juna.

Amer Jahić


This post is also available in: English