Članak

Bojadžićevo stanje šoka

26. Maja 2014.00:00
Na suđenju za zločin počinjen u Trusini (općina Konjic) 16. aprila 1993. godine, optuženi Nihad Bojadžić je odbacio tvrdnju tužioca da je dva dana prije zločina sa grupom vojnika otišao na područje Konjica i Jablanice.

This post is also available in: English

Šestog dana svjedočenja, Bojadžića je unakrsno ispitivao tužilac Emir Neradin, koji je ukazivao na razlike u iskazu što ga je optuženi dao u istrazi kao osumnjičeni u odnosu na svjedočenje na suđenju.

Kako je naveo tužilac, Bojadžić, nekadašnji zamjenik komandanta odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), u izjavi koju je dao nakon hapšenja 2009. godine stoji je da je 16. aprila 1993. otišao do komandanta Zulfikara Ališpage, koji mu je rekao za ranjenike, te da ode u ratnu bolnicu u Suhodolu (općina Hadžići) da pripremi njihov prihvat. 

Tužilac je kazao da se radi o “čitavom lancu radnji”, a optuženi je razlike u iskazu obrazložio stanjem “šoka” u kojem se nalazio za vrijeme ispitivanja nakon hapšenja.

“Kunem vam se Bogom, ja nikakve veze nisam imao sa Trusinom”, dodao je Bojadžić.

Tužilac se pozvao na svjedočenje optuženog da je znao kada će biti uhapšen te ga pitao kako je onda moguće da bude u stanju šoka, na što je ovaj odgovorio: “Nisam znao da su 22 osobe poginule. Nisam znao da sam ja naredio da se ubiju 22 osobe.”

Na suđenju je Bojadžić ispričao da je za Trusinu saznao u poslijepodnevnim satima 16. aprila 1993. godine, nakon što su u Bradinu dovezena dva ranjena pripadnika odreda “Zulfikar”.

Zajedno s Bojadžićem, za zločine počinjene u Trusini sudi se Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu i Nedžadu Hodžiću, bivšim pripadnicima jedinice “Zulfikar”, te Senadu Hakaloviću, nekadašnjem vojniku brigade “Neretvica” ABiH.

Bojadžić je optužen da je naredio vojnicima da napadnu Trusinu i navodno izdao naredbu da niko u selu ne smije ostati živ, te je sredstvom veze s obližnjeg brda rukovodio napadom, dok je Memić optužen da je učestvovao u ubistvima.

Odgovarajući na pitanja branioca optuženog Memića, Bojadžić je rekao da Memić nije bio u akciji na Trusinu.

“Memić Mensur je sigurno bio na Igmanu”, dodao je optuženi.

Suđenje se nastavlja 9. juna.

Amer Jahić


This post is also available in: English