Članak

Tvrdnje svjedoka Tužilaštva suprotne optužnici

23. Maja 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine na području Kladnja, svjedok Tužilaštva BiH je iznio tvrdnje koje su suprotne navodima iz optužnice.

This post is also available in: English

Svjedok Rifet Kadrić, bivši pomoćnik komandira policijske stanice u Stuparima (općina Kladanj), kazao je da mu nije poznato da su policajci u Stupare dovodili srpsko stanovništvo iz okolnih sela.

“Policija je išla u sela, ali ja nisam vidio da su nekoga dovodili”, rekao je svjedok.

Prema navodima optužnice, policija je nezakonito zatvarala srpsko stanovništvo u zgrade prosvjetnih radnika u Stuparima. Prema iskazu svjedoka, Srbi, koji se nisu iselili, masovno su počeli dolaziti u Stupare tražeći zaštitu, jer se zbog borbenih dejstava nisu osjećali sigurnim u svojim kućama.

Tužilac Dragan Čorlija je kazao da je svjedok u istrazi rekao da je optuženi Safet Mujčinović, tadašnji komandir policijske stanice u Stuparima, išao sa policajcima u sela i pozivao Srbe da dođu u Stupare “kako bi obezbijedili da ih neko ne bi pobio”.

“Nisam vidio da ih je dovodio. Zbog toga što je išao, ja sam pretpostavljao da je išao po tom pitanju”, objasnio je svjedok.

Prema optužnici, policija je nezakonito hapsila srpske civile pod izgovorom da je to radi njihove bezbjednosti.

Tužilac Čorlija je također naveo da je svjedok u istrazi kazao da je “Safet u dogovoru sa nekim odlučio da se smjeste u zgrade prosvjetnih radnika”.

“Možda sam rekao to, ali nisam pravo formulisao kako je bilo”, odgovorio je Kadrić.

On je naveo kako je čuo da je civilna vlast odlučila da se Srbi “smjeste negdje”. “Poslije su ti građani smješteni u zgrade prosvjetnih radnika”, dodao je on.

Svjedok je rekao da su pojedini izvođeni na ispitivanje u vezi s oružjem. “Postupano je vrlo korektno”, kazao je on.

Prema riječima Kadrića, optuženi Kahro Vejzović također je korektno postupao prema Srbima. Prema optužnici, Vejzović, rezervni policajac stanice u Stuparima, učestvovao je u premlaćivanju zatvorenih Srba koji su izvođeni na ispitivanje.

Zajedno s Mujčinovićem i Vejzovićem, za zločine na području Kladnja sudi se Selmanu Busnovu, Nusretu Muhiću, Zijadu Hamziću, Ramizu Haliloviću, Nedžadu Hodžiću, Harizu Habiboviću i Osmanu Gogiću, bivšim pripadnicima Teritorijalne odbrane (TO) te vojne i civilne policije.

Svjedok Kadrić je rekao da su policajci obezbjeđivali zgrade prosvjetnih radnika radi sigurnosti smještenih Srba. Na tužiočevo pitanje da li je neko pobjegao, svjedok je odgovorio da se jedan od njih “udaljio”.

“On je pronađen i vraćen da ne bi nastradao. Zbog njegove bezbjednosti”, kazao je svjedok.

Prema njegovom svjedočenju, u zgradama prosvjetnih radnika Srbi su ostali do ljeta 1993. godine. U međuvremenu, kako je dodao, izrazili su želju da odu na teritoriju pod kontrolom Vojske Republike Srpske (VRS).

“Situacija je bila takva da policija ne može odlučiti da idu”, rekao je Kadrić.

Suđenje se nastavlja 30. maja.

Amer Jahić


This post is also available in: English