Članak

Naredne sedmice početak suđenja za zločine u Kotor-Varoši

23. Maja 2014.00:00
Pred Sudom BiH će sljedeće sedmice početi suđenje Savi Tepiću, Dragoslavu Bojiću, Dušku Vujičiću, Dušku Maksimoviću, Radojku Keveroviću, Radetu Škoriću i Iliji Kurušiću za zločine počinjene u Kotor-Varoši.

This post is also available in: English

Oni su optuženi da su od maja 1992. do kraja iste godine učestvovali u progonu Bošnjaka i Hrvata iz njihovih kuća na području Kotor-Varoši. Početak suđenja zakazan je za ponedjeljak, 26. maj.

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH je za utorak, 27. maj, zakazana sjednica na kojoj bi trebale biti razmatrane žalbe na presudu kojom je Goran Sarić nepravosnažno osuđen na 14 godina zbog zločina počinjenih na području Sarajeva.

U ponedjeljak, na suđenju za zločine počinjene u Trusini kod Konjica, Tužilaštvo BiH će unakrsno ispitati Nihada Bojadžića, koji je optužen sa Mensurom Memićem, Dževadom Salčinom, Nedžadom Hodžićem i Senadom Hakalovićem.

Za isti dan planirano je da se pred Državnim sudom pojave i Bosiljko i Ostoja Marković, koje Tužilaštvo BiH tereti za silovanje maloljetne osobe.

Saslušanjem novog svjedoka Odbrane Ediba Buljubašića u utorak će se nastaviti suđenje za zločine počinjene nad srpskim zatočenicima u Dretelju kod Čapljine. Za ove zločine su, zajedno s Buljubašićem, optuženi i Ivan Zelenika, Srećko Herceg, Ivan Medić i Marina Grubišić-Fejzić.

U utorak su planirani nastavci suđenja Oliveru Krsmanoviću, za zločine počinjene u Višegradu, te Predragu Milisavljeviću, Milošu Panteliću i Ljubomiru Tasiću, također za zločine u Višegradu, kao i Ramizu Avdoviću i Iulian-Nicolaeu Vintili, za zločine počinjene u kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu.

Naredne sedmice bit će nastavljena suđenja za genocid u Srebrenici – Aleksandru Cvetkoviću u utorak, a Goranu Sariću u ponedjeljak.

Saslušanjem tri nova svjedoka Optužbe u srijedu, 28. maja, nastavit će se suđenje Vitomiru Rackoviću, optuženom za napade na bošnjačka sela, zatvaranje, mučenje te silovanje na području Višegrada. Za taj dan planiran je i nastavak suđenja Marinku i Zoranu Bjelici te Novici Tripkoviću za zločine u Kalinoviku.

Saslušanjem svjedoka Tužilaštva putem videolinka iz Sjedinjenih Američkih Država, u četvrtak će biti nastavljeno suđenje Dževadu Salčinu i Nedžadu Hodžiću za zločine počinjene na planini Igman.

Nastavci suđenja Vehidu Subotiću, za zločine počinjene na području Zenice, i Josipu Toliću, za zločine u Odžaku i Bosanskom Brodu, planirani su za petak.

Tog dana bit će nastavljeno suđenje i Safetu Mujčinoviću, Selmanu Busnovu, Nusretu Muhiću, Zijadu Hamziću, Ramizu Haliloviću, Nedžadu Hodžiću, Harizu Habiboviću, Kahri Vejzoviću i Osmanu Gogiću za zločine počinjene u Kladnju.

Pred Apelacionom vijećem Suda BiH sljedeće sedmice će se nastaviti obnovljeno suđenje Mehuri Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću za zločine u Krajini.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English