Članak

Norme postoje – nedostaje primjena

20. Maja 2014.00:00
BiH općenito ne nedostaje normi i propisa, ali nedostaje primjena i provedba međunarodnog humanitarnog prava, izjavio je ambasador Švicarske u BiH Andre Schaller.

This post is also available in: English

“Obaveza je svake države da promovira pravila i norme, te zločince privede pravdi”, kazao je Schaller u uvodnom izlaganju na konferenciji pod nazivom “Uloga domaćeg pravosuđa u provedbi međunarodnog humanitarnog prava”.

Predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso je rekla da je Sud BiH primjer pozitivne prakse kada je u pitanju poštivanje i sprovedba međunarodnog humanitarnog prava. 

“Sudije Suda BiH se svakodnevno susreću sa izazovima individualizacije krivične odgovornosti, što je izuzetno težak posao”, kazala je Kreso. 

Prema njenoj ocjeni, Sud BiH je uradio dosta, ali to nije dovoljno.

Na konferenciji je rečeno da je u posljednjih nekoliko godina akcenat stavljen na saradnju između pravosudnih institucija i tužilaštava BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske. 

Tužioci iz zemalja regiona naveli su da je saradnja svakim danom sve bolja kada su u pitanju istrage i saslušanje osumnjičenih, a razmjena informacija i dokaza je na zavidnom nivou.

Ipak, nijedno suđenje do sada nije počelo na osnovu Protokola o saradnji u gonjenju počinilaca ratnih zločina između BiH i Srbije, koji je potpisan prije godinu i po. 

Kako su kazali učesnici konferencije, velika pažnja se posvećuje zaštiti svjedoka i njihovog identiteta, ali se propusti i danas uočavaju kada su u pitanju istrage o prijetnjama svjedocima. 

Predstavnici Državnog odvjetništva Hrvatske istakli su da u ovoj instituciji vlada moto da nijedan zločin ne smije biti sakriven, a posebna se pažnja posvećuje programu zaštite svjedoka.

U Srbiji je, kako je rečeno na panelu posvećenom procesuiranju ratnih zločina, važnija zaštita prava okrivljenih, nego li svjedoka. 

Da bi pravosudni sistem države bio efikasan protiv kršenja međunarodnog humanitarnog prava, bitno je da svi učesnici u procesu – tužioci, sudije i advokati – budu adekvatno obrazovani i obučeni, istaknuto je na konferenciji.

Dvodnevnu konferenciju organizuju Međunarodni komitet Crvenog križa, ambasada Švicarske, OSCE i Sud BiH.

Džana Brkanić


This post is also available in: English