Članak

Svjedokinja preminula dan nakon poziva

19. Maja 2014.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora za četvoricu osumnjičenih za ratni zločin na području Odžaka počinjen tokom 1992. godine. Odbrane su se protivile ovom prijedlogu, predloživši da se pritvor zamijeni mjerama zabrane.

This post is also available in: English

Tužilaštvo je tražilo produženje pritvora za dva mjeseca Marijanu Brnjiću, Iliji i Pavi Glavašu, te Martinu Barukčiću zbog opasnosti od bjekstva i bojazni da bi boravkom na slobodi mogli vršiti uticaj na svjedoke i saučesnike, dok je produženje pritvora za Barukčića traženo zbog bojazni od uticaja na svjedoke.

Tužilac Miroslav Janjić je kazao da Brnjić i Glavaši imaju državljanstvo Hrvatske, gdje posjeduju i nekretnine.

“Postoji realna i konkretna opasnost da bi osumnjičeni vršili uticaj na svjedoke. Dobili smo informacije od policije da je svjedokinja prijavila da je dobijala pozive i prijetnje. Dan nakon prijetnji, svjedokinja je preminula”, kazao je Janjić.

Odbrana Marijana Brnjića je navela da taj poziv, “bez obzira kakav je bio”, nije svjedokinju posebno zabrinuo i da nije umrla zbog toga.

Brnjić, Glavaši i Baručkić, bivši pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), osumnjičeni su za silovanje više žrtava srpske nacionalnosti od juna do avgusta 1992. godine.

Rifat Konjić, branilac osumnjičenog Brnjića, rekao je da razlozi za produženje pritvora nemaju nikakvog zakonskog uporišta, te je zatražio da se osumnjičenima ukine pritvor i da im se odrede mjere zabrane.

Brnjić je kazao da je lošeg zdravstvenog stanja, koje mu se sada pogoršalo, te tražio da se brani sa slobode.

Damir Katica, branilac Pave Glavaša, rekao je da je njegov branjenik u vrijeme izvršenja djela bio u Švicarskoj, te je Sudu dostavio Glavašev pasoš iz tog perioda.

“Ovaj slučaj apsolutno nema nikakve veze sa mnom. Ovo je stopostotni promašaj i stopostotna greška”, ustvrdio je Pavo Glavaš.
 
Prijedlogu Tužilaštva protivili su se Senad Bilić, branilac Ilije Glavaša, i Idriz Kamenica, Barukčićev branilac, traživši da se pritvor ukine i da im se odrede mjere zabrane.

Branioci, kao i sami osumnjičeni, tvrdili su da nemaju veze s onim za što se sumnjiče.  

Oni su uhapšeni 21. aprila ove godine, od kada se nalaze u pritvoru.

Povezani članci

Albina Sorguč


This post is also available in: English