Članak

Odata počast na Brčanskoj Malti

15. Maja 2014.00:00
Porodice poginulih i predstavnici Općine Tuzla, boračkih organizacija i drugih nivoa vlasti su polaganjem cvijeća na spomen-obilježje Brčanska Malta odali počast braniteljima palim u bici koja se odigrala 15. maja 1992. godine.

This post is also available in: English

“Važno je da istina bude svjetlost istorije i ona nam treba radi pomirenja naroda na ovim prostorima. Činjenica je da su Srbija i Crna Gora 28. aprila 1992. godine donijele Ustav Jugoslavije i osnovale vojsku koja je bila legalna samo u granicama tih država. (…) Unutar kasarne se 15. maja u Tuzli nalazila vojska pod komandom Ratka Mladića, zbog čega mu se i sudi danas u Haagu. Ta vojska napala je Tuzlu, a odbranio ju je MUP TK-a”, kazao je Jasmin Imamović, načelnik Općine Tuzla.

Tokom dešavanja na Brčanskoj Malti 15. maja 1992. godine život je izgubilo 37 osoba. 

Od toga su 33 pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA), tri policajca iz Tuzle i jedna žena civil, koja je poginula u bašti kod benzinske pumpe.

Zbog obilnih poplava, odgođen je dolazak Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova na obilježavanje 22. godišnjice stradanja vojnika JNA 15. maja 1992., događaja poznatog kao “Tuzlanska kolona”.

Admir Muslimović


This post is also available in: English