Članak

Zaostatak u rješavanju predmeta ratnih zločina

13. Maja 2014.00:00
Na Strukturalnom dijalogu o pravosuđu između BiH i Evropske unije (EU), koji se odražava u Sarajevu, razgovarano je o zaostatku u rješavanju predmeta ratnih zločina, kao i reformi pravosuđa.

This post is also available in: English

“Ovo su i dalje ključna pitanja Strukturalnog dijaloga koja nalažu usvajanje i provedbu institucionalnih reformi i tehničkih mjera”, saopštila je Direkcija za evropske integracije.

Državna strategija za procesuiranje ratnih zločina, koju je Vijeće ministara BiH usvojilo 2008. godine, predvidjela je da se procesuiranje složenih predmeta završi do 2015. godine, dok je predviđen rok od 15 godina za rješavanje ostalih predmeta.

Strukturalni dijalog pokrenut je 2011. godine. Bariša Čolak, ministar pravde BiH, rekao je da očekivani rezultati za sada nisu postignuti.

“Potrošeno je mnogo vremena, a ostalo velikog prostora za napredak u pravosuđu”, kazao je Čolak pred početak dvodnevnog sastanka.

Ni predstavnici Republike Srpske (RS) nisu zadovoljni dosadašnjim rezultatima.

“Očekivali smo više da ćemo doći do nekih zajedničkih rješenja”, rekla je Gorana Zlatković, ministrica pravde RS-a.

Ona je kazala da ne očekuje “neke pomake”.

“S obzirom na dnevni red i problematiku koja je postavljena, zaista za ova dva dana ne očekujem neke posebne pomake”, dodala je ona.

Na dnevni red su stavljena i pitanja koja uključuju borbu protiv korupcije i politike protiv diskriminacije.

Strukturalni dijalog nastavlja se sutra, 14. maja.

Amer Jahić


This post is also available in: English