Članak

Presuda Džeki početkom juna

13. Maja 2014.00:00
Nakon što je Odbrana okončala iznošenje završne riječi, Sudsko vijeće je saopćilo da će presuda Edinu Džeki, optuženom za zločine nad Hrvatima počinjene u selu Trusina kod Konjica i u Jablanici, biti izrečena 6. juna.

This post is also available in: English

Braniteljica Vasvija Vidović zatražila je oslobađajuću presudu jer smatra da Tužilaštvo BiH nije van sumnje dokazalo krivicu Džeke, nekadašnjeg vojnika specijalnog odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH).

Odbrana je trećeg dana iznošenja završnih riječi analizirala dokaze koji se odnose na zločine u Jablanici. 

Prema optužnici, Džeko je u septembru 1993. godine u kompleksu Rogića kuća u Donjoj Jablanici, tadašnjoj bazi odreda “Zulfikar”, naredio trojici saboraca da svjedoka J-2 udaraju letvama i betonskim blokovima, stavljaju mu glavu u bure puno vode, govoreći: “Ubijte ga, ubijte ga!”

Svjedok J-2 je na suđenju rekao da je zlostavljanje počelo kada je jedan od vojnika kazao: “Džeko, ovo je taj i taj.”

Prema braniteljici Vidović, opis koji je dao svjedok ne odgovara Džeki. Kako je pojasnila, svjedok je rekao da je optuženi manji od njega, te da je nosio šešir.

“Džeko je znatno viši od njega. Nikada nije nosio šešir, što su potvrdili brojni svjedoci”, dodala je ona.

Vidović je kazala da su svjedoci rekli da je šešir nosio Džeki, nekadašnji komandant “Handžar divizije”, koja je također bila smještena u Rogića kućama.

“Jednostavno ga je zamijenio”, kazala je ona i dodala da je “tanka nit između ‘Džeko’ i ‘Džeki’”.

Optužnica tereti Džeku da je u septembru 1993. godine svjedoka Mirka Zeleniku izveo iz trapa Rogića kuća i odveo u Jablanicu, gdje ga je, pod prijetnjom da će ga ubiti, natjerao da od poznanika i rodbine uzme 3.500 maraka, kao cijenu za njegov život, i preda njemu, što je ovaj i učinio.

Odbrana je navela da Zelenika o ovome nije pričao sve dok Džeko nije krajem 2011. godine izručen iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), iako je “mnogo puta govorio o zatočenju u Jablanici”.

“Niti jedan svjedok nije potvrdio iskaz Mirka Zelenike”, rekla je Vidović, te dodala da su neki svjedoci “samo prepričavali šta su čuli od Zelenike”.

Vidović je “izrazito kontradiktornim i nedosljednim” ocijenila iskaze osoba koje su svjedočile o tački optužnice koja Džeku tereti da je sa Nihadom Bojadžićem kod resotrana “Prenj”, nedaleko od baze odreda, naredio zarobljenicima da se postroje dok su oko njih padale granate, uzvikujući: “Ako se pomaknete, ubit ćemo vas, a ako se ne pomaknete, neka vas Hrvatsko vijeće obrane pobije.”

“Niti jedan od elemenata Tužilaštvo nije činjenično dokazalo”, dodala je ona.

Bojadžiću, nekadašnjem zamjeniku komandanta odreda “Zulfikar”, u odvojenim predmetima se sudi za zločine počinjene u Trusini i Jablanici.

Amer Jahić


This post is also available in: English