Članak

Bojadžić osporavao svjedočenje Raseme Handanović

12. Maja 2014.00:00
Nihad Bojadžić je u nastavku svjedočenja na suđenju za zločine počinjene u Trusini (općina Konjic) rekao da nikada nije učestvovao u akciji sa Rasemom Handanović, osuđenom za strijeljanje šest Hrvata u Trusini.

This post is also available in: English

“Ja sa tom osobom nikada nisam imao kontakta”, kazao je optuženi petog dana svjedočenja.

Handanović, bivša pripadnica odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), priznala je krivicu za strijeljanje u Trusini 16. aprila 1993., zbog čega je osuđena na pet i po godina zatvora.

Ona je u svjedočenju, koje je bilo uključeno u sporazum o priznanju krivice, navela da je Bojadžić, nekadašnji zamjenik komandanta odreda “Zulfikar”, naredio strijeljanje preko sredstva veze.

Na ovu tvrdnju, optuženi je kazao: “Ja ne bih dočekao Sud BiH da se formira. Ja bih davno bio osuđen.”

Bojadžić je rekao da je imao saznanja da Hrvatsko vijeće obrane (HVO) ima mogućnost da presreće razgovore preko sredstava veze.

“Znam da su slušali. I da nisu slušali, ja to ne bih naredio. To su čiste izmišljotine”, ustvrdio je on.

Nakon što mu je braniteljica Vasvija Vidović predočila dokumente iz 16. aprila 1993. godine, optuženi je naveo da dokumenti potvrđuju da je HVO imao uređaje za prisluškivanje na području Konjica i Jablanice.

Zajedno sa Bojadžićem, za zločine u Trusini se sudi Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Nedžadu Hodžiću, nekadašnjim vojnicima odreda “Zulfikar”, te Senadu Hakaloviću, bivšem vojniku brigade “Neretvica” ABiH. Prema optužnici, u napadu ABiH na Trusinu ubijeno je 18 civila i četiri pripadnika HVO-a.

Bojadžića će Tužilaštvo BiH ispitati 26. maja.

Amer Jahić


This post is also available in: English