Članak

Razjašnjavanje izjava ključnog svjedoka

29. Aprila 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Višegradu, svjedok Suda BiH je objasnio kako su uzimane izjave stanovnicima koji su iz gradova u istočnoj Bosni tokom rata dolazili u Goražde.

This post is also available in: English

Svjedok Midhat Šehović je kazao da su on i njegove kolege iz Službe državne bezbjednosti (SDB) u Goraždu prikupljali informacije o kretanju Vojske Republike Srpske (VRS), a da su, kako su pristizali građani iz drugih mjesta, počeli bilježiti i podatke o kretanju civila, ubistvima i drugim događajima.
“Ljudi su pričali o onome što su vidjeli ili što su im drugi rekli. Uglavnom su se direktno unosile izjave”, objasnio je Šehović.
Zbog skromnih uslova u kojima su tada radili, kako je naveo, inspektori su izjave zapisivali na papir, a 1995. godine su prekucavane, kada bi ponovo bila pozvana osoba koja je dala izjavu. 
Šehović je na osnovu svog potpisa potvrdio da je 11. septembra 1992. uzeo izjavu od Ferida Spahića, koji je govorio o ubistvu civila kod jame Paklenik, ali je napomenuo da se ne sjeća ni lica ni njegove izjave. 
Sudsko vijeće je pozvalo ovog svjedoka nakon što je na ročištu održanom 1. aprila Odbrana Predraga Milisavljevića kao dokaz uložila iskaz Ferida Spahića, a Tužilaštvo prigovorilo na autentičnost njegovog potpisa.
Svjedok Šehović je kazao da su se građani potpisivali na izjave zapisane na papiru, a da je prilikom prekucavanja ta osoba ponovo bila pozivana i da je potpisivala izjavu u većini slučajeva.  
Za ubistva bošnjačkih civila kod jame Paklenik, kao i za prisilno preseljenje stanovnika s područja Višegrada, sudi se Predragu Milisavljeviću, Milošu Panteliću i Ljubomiru Tasiću. 
Prema optužnici, Milisavljević i Pantelić su bili rezervni policajci u Višegradu, a Tasić pripadnik VRS-a. 
Odgovarajući na pitanje Odbrane, Šehović je rekao da je lice koje je davalo izjavu potvrdilo da mu je njen sadržaj diktiran i da je spreman da svoje navode potvrdi na sudu. 
Kako je dodao, ukoliko bi građanin imao primjedbe, one bi bile unesene u izjavu. 
U cilju daljeg razrješenja nejasnoća u vezi sa izjavom Ferida Spahića, Sudsko vijeće je odlučilo da ovog svjedoka ponovo pozove u nastavku suđenja, zakazanom za 13. maj. 
Spahić, koji je preživio strijeljanje kod jame Paklenik, u decembru 2012. je pred Sudom BiH izjavio da je Predrag Milisavljević bio jedan od egzekutora. 

Marija Taušan


This post is also available in: English