Članak

Đuriću odbijen zahtjev za obnavljanje postupka

25. Aprila 2014.00:00
Sud BiH odbio je zahtjev za obnavljanje postupka Mendeljevu Đuriću, koji je pravosnažno osuđen na 28 godina zatvora zbog pomaganja u genocidu počinjenom u Srebrenici.

This post is also available in: English

U Sudu su kazali da je Đurić ovaj zahtjev podnio 26. novembra prošle godine.

Đurić je u augustu 2013. pravosnažno osuđen zbog učešća u ubistvima zarobljenih muškaraca bošnjačke nacionalnosti u Kravici i prisilnom premještanju civilnog stanovništva s područja Srebrenice u julu 1995. godine.

On je osuđen da je ove zločine počinio kao komandir čete Centra za obuku na Jahorini Specijalne brigade policije Republike Srpske, a s njim je na 32 godine osuđen i Duško Jević, nekadašnji komandant ovog centra.

Zakon o krivičnom postupku (ZKP) BiH omogućava ponavljanje pravosnažno okončanog postupka, između ostalog, u slučaju da se dokaže da je presuda zasnovana na lažnom iskazu, da je donesena uslijed krivičnog djela sudije ili osobe koja je vršila istražne radnje, te ukoliko se iznesu nove činjenice ili dokazi.

U jednoj od ranijih izjava za BIRN, Đurićev branilac Miodrag Stojanović je rekao da je zbog pogrešne primjene krivičnog zakona podnio prijedlog za ponavljanje postupka Sudu BiH i apelaciju Ustavnom sudu BiH.

Zbog progrešne primjene zakona, Ustavni sud je do sada ukinuo presude i prekinuo izdržavanje kazne zatvora za 15 osoba koje su osuđene za genocid i druge zločine počinjene na području BiH.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English