Članak

Završen dokazni postupak Tužilaštva BiH

18. Aprila 2014.00:00
Dokazni postupak Tužilaštva BiH protiv Ibre Macića, optuženog za zločine na području Konjica, završen je svjedočenjem vještaka grafologa i ulaganjem materijalnih dokaza.

This post is also available in: English

Vještak grafolog Esad Bilić je po nalogu Tužilaštva BiH trebao utvrditi da li je izjava iz 1992. data Hrvatskom vijeću obrane (HVO) pisana i potpisana od optuženog Ibre Macića.

“Taj rukopis ne izgleda spontano i slobodno. Prema broju sličnosti, vjerovatno pripada Ibri Maciću”, kazao je Bilić i dodao da je riječ o najnižem stepenu vjerovatnosti.

On je pojasnio da se u grafologiji ne može u postocima izraziti vjerovatnost, već pojmovima “vjerovatno”, “vrlo vjerovatno” i “najvjerovatnije”. 

Na pitanje člana Vijeća Darka Samardžića, vještak Bilić je rekao da kada bi u obzir uzimao razlike, onda bi vjerovatno kazao da nije u pitanju rukopis Ibre Macića.

Sa sadržajem spornog rukopisa javnost nije upoznata.

Ibri Maciću je na teret stavljeno učešće u mučenjima i seksualnim zlostavljanjima zarobljenika u Osnovnoj školi “Musala” u Konjicu od aprila do oktobra 1993. godine. 

Njemu se sudilo zajedno sa Osmanom Brkanom i za zločine na Blacama. Postupak je razdvojen nakon što je Brkan oslobođen optužbi.

Na ovom ročištu Tužilaštvo BiH je uložilo 33 materijalna dokaza, čime je ujedno i završen dokazni postupak Optužbe.

Odbrana je na jedan od dokaza uložila prigovor zakonitosti. Riječ je o kartonu vojnog obveznika koji se odnosi na optuženog Macića.

Dokazni postupak Odbrane počet će 9. maja.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English