Članak

Zatraženo izuzeće sudija

16. Aprila 2014.00:00
Suđenje Vitomiru Rackoviću za zločine počinjene u Višegradu odgođeno je zbog zahtjeva Odbrane za izuzeće dva člana Sudskog vijeća.

This post is also available in: English

Na ročištu nije konkretno obrazložen zahtjev za izuzeće predsjedavajućeg Sudskog vijeća Zorana Božića i sutkinje Mire Smajlović.

Sudija Božić je rekao da su na suđenje pristupila tri pozvana svjedoka.           

“Nekorektno je što ste jutros podnijeli zahtjev. Trebalo je to ranije da učinite, prije nego što su došli svjedoci. Sada ćemo imati bespotrebne troškove”, kazao je Božić, dodavši da nije sporno pravo Odbrane na podnošenje ovog zahtjeva.

Branilac Petko Pavlović je izrazio zabrinutost zbog načina ispitivanja svjedoka na prošlom ročištu. Međutim, nije odmah podnio zahtjev dok, kako je rekao, ne presluša snimak sa suđenja.         

“Nakon prošlog ročišta, 9. aprila, zatražio sam audiosnimak i transkript. Snimak sam dobio juče i noćas sam sastavio zahtjev. Izrazio sam zabrinutost u vezi sa svjedokom koji je saslušan… Molim vas da ovo shvatite kao pravo i obavezu branioca”, kazao je Pavlović.

O zahtjevu za izuzeće biće odlučivano na opštoj sjednici Suda, nakon čega će biti određen nastavak suđenja.       
 
Racković je optužen da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), od maja do kraja augusta 1992. učestvovao u napadima na bošnjačka sela, zatvaranju, mučenju, prisilnim nestancima osoba na području Višegrada, te silovanju.

Marija Taušan


This post is also available in: English