Članak

Odbrana Novaka Đukića traži novo suđenje

11. Aprila 2014.00:00
Odbrana Novaka Đukića, kojem je zbog pogrešne primjene zakona ukinuta presuda za zločin počinjen u Tuzli, zatražila je novo suđenje.

This post is also available in: English

Iznoseći žalbe pred Apelacionim vijećem Suda BiH nakon ukidanja pravosnažne presude, branioci optuženog su kazali da je i prvostepena presuda kontradiktorna i neutemeljena, te da je njome utvrđen samo broj žrtava, a ne i krivica optuženog.

“Odbrana predlaže da Vijeće ukine prvostepenu odluku i predmet vrati na ponovno suđenje”, rekao je Milorad Ivošević, glavni Đukićev branilac.

Apelacionom vijeću obratio se i Đukić, koji je kazao kako vjeruje da će Sud donijeti pravičnu odluku.

“Mogu da vam kažem da Sud nije dokazao moju krivicu. Ja ničim nisam kriv za posljedice nastale na tuzlanskoj Kapiji”, rekao je on.

Na ročištu održanom 21. februara, Apelaciono vijeće je odbilo prijedloge Odbrane za obnavljanje postupka i naglasilo da će odlučivati isključivo o visini kazne.

Đukić je ranijom presudom Suda BiH proglašen krivim da je, kao komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske (VRS), 25. maja 1995. godine naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu. Više artiljerijskih projektila pogodilo je centar grada zvani Kapija i usmrtilo 71 osobu.

Ovu presudu ukinuo je Ustavni sud BiH zbog pogrešne primjene zakona, nakon čega je Sud BiH pustio Đukića sa izdržavanja kazne.  

Iako je Vijeće pojasnilo kako će preispitivati samo visinu kazne, branioci su kazali da je u ovom predmetu neophodno razmatrati sve dokaze. Branilac Milorad Konstantinović rekao je da stav koji je Vijeće zauzelo “ne stoji u odluci Ustavnog suda”.

Branioci su ukazali na pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje i povredu krivičnog postupka. Naveli su kako je prvostepeno vijeće selektivno pristupilo dokazima, te da je pogrešno zaključilo da je optuženi Đukić naredio dejstvo topa.

“Odbrani se čini da prvostepeni sud nije siguran da li je ovo izvršio optuženi, neko iznad njega, ili je to samovoljan incident”, rekao je tokom svog izlaganja branilac Slobodan Bilić.

On je zatražio od Apelacionog vijeća da prihvati neke dokumente koje je koristio iznoseći žalbu, što mu je Vijeće dopustilo. Branioci su kazali i kako vjeruju u nevinost optuženog, te da je u interesu pravde da optuženi bude oslobođen.

“Ono što je sadržano u prvostepenoj presudi jeste fragmentarna istina, istina o žrtvama. Ali tu nema druge istine… Čini mi se da je u tom postupku promašen cilj. Pred vama je nevin čovjek, a vaša jedina moguća odluka je oslobađajuća”, rekao je Bilić.

Tužilaštvo BiH nije iznosilo žalbe, navodeći kako ostaju kod ranije žalbe i svih podnesaka.

“Predlažem da se optuženom izrekne kazna u skladu sa zakonom”, kazao je kratko tužilac Sead Đikić.

Apelaciono vijeće odluku će donijeti naknadno.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English