Članak

Udaran policijskim palicama i lopatama

9. Aprila 2014.00:00
Na suđenju Indiri Kamerić za zločine počinjene u Bosanskom Brodu, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako je svaka tri do četiri dana dobijao batine u policijskoj stanici i na stadionu kluba “Polet”.

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok IK-2 je kazao da je, nakon što su ga u maju 1992. godine zarobili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), zatvoren u podrum policije, a potom na stadion “Poleta” u Bosanskom Brodu, gdje je bio udaran.

“Svaki dan neko mora dobiti batine, dvojica-trojica koje izaberu. Svaki treći-četvrti dan sam dobijao batine. Tučen sam svačim, od policijskih palica do lopata”, ispričao je svjedok.

On je rekao da je neke od stražara koji su bili u staroj policiji, a koji su kasnije prešli na igralište “Poleta”, poznavao, a među njima je bila i Indira. IK-2 je u sudnici prepoznao optuženu Indiru Kamerić.

“Tad je za mene bila vojni policajac koji nas je čuvao. Ja sam Indiru Kamerić poznavao otprije, iz grada. Znao sam da radi u opštini. Krupna djevojka je bila u to vrijeme, imala je smeđu kosu, malo valovitu”, opisao je svjedok.

Indira Kamerić je optužena da je, kao pripadnica 101. bosanskobrodske brigade HVO-a, 1992. godine učestvovala u mučenju civila i ratnih zarobljenika srpske i bošnjačke nacionalnosti zatvorenih u zgradi policije i na stadionu kluba “Polet”.

Svjedok se prisjetio kako je bio u kancelariji Indire Kamerić nakon smrti Slavka Čereka, koji je od posljedica premlaćivanja umro u  prostoriji u kojoj je i on bio zatvoren.

“Pozvani smo kod Indire Kamerić da potpišemo da je umro prirodnom smrću. Indira je rekla da moramo da potpišemo kako je umro prirodnom smrću, što nije tačno”, kazao je IK-2.

Svjedok je u izjavi, koju je ranije dao u Policijskoj stanici u Brodu, nije naveo da je potpisivao ovu izjavu.

“Ostajem kod onoga što sam danas rekao. Ja sam sigurno bio u kancelariji. Bilo nas je četiri-pet. Ne smijem garantovati da jesam ja potpisivao”, ustvrdio je IK-2.  

Odbrana je prigovorila na svjedočenje o ovom događaju, pošto se on ne spominje u optužnici. 

Braniteljica Lejla Čović je kazala da u izjavama koje je svjedok dao 2006. i  2010. nije spominjao optuženu.  Svjedok je rekao da vjerovatno nije pitan o tome, na šta je Odbrana konstatovala da je pitan o smrti Slavka Čereka.

Svjedok se prisjetio kako je čuo kad je jedan od stražara jednoj zatočenici rekao: “Indira je dozvolila da te možemo odvesti”, a da im je ta žena kazala: “Sad sam silovana.”

Svjedoku je predočena izjava iz 2006. u kojoj je naveo da su druge dvije žene dovodile vojnike, te da su te žene učestvovale u seksualnom zlostavljanju.

“One su bile niži rang od Indire”, rekao je svjedok.

Nastavak suđenja je zakazan za 30. april. 
   

Albina Sorguč


This post is also available in: English