Članak

Tužilaštvo traži dugotrajni zatvor za Džeku

8. Aprila 2014.00:00
Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi zatražilo da optuženi Edin Džeko bude osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora zbog zločina počinjenih u Trusini kod Konjica, kao i Jablanici.

This post is also available in: English

Tužiteljica Vesna Ilić je kazala kako smatra dokazanim da je optuženi, nekadašnji pripadnik odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), 16. aprila 1993. sudjelovao u ubistvima Hrvata u Trusini (općina Konjic), kao i da je u drugoj polovini iste godine počinio nove zločine u Jablanici.

“Zaključak samo može biti da je optuženi odgovoran za preduzete radnje”, rekla je tužiteljica i dodala da na strani Džeke nema olakšavajućih okolnosti.

U završnim riječima, Ilić se pozvala na svjedoke koji su tvrdili da je Džeko u Trusini ubio stariji bračni par, jednu ženu, kao i da je sudjelovao u strijeljanju šest Hrvata.

Kako je kazala, Rasema Handanović, nekadašnja pripadnica odreda “Zulfikar”, vidjela je da je optuženi pucao u stariji bračni par, a potom, zajedno sa njom, sudjelovao u strijeljanju.

“Sigurna je da se optuženi vratio nakon što je odvezao ranjenike. Sa njene desne strane je stajao optuženi”, navela je tužiteljica.

Prema njenim riječima, Odbrana je nastojala diskreditovati Rasemu Handanović tvrdnjom da je upravo ona ubila bračni par.

Handanović je osuđena na pet i po godina zatvora nakon što je priznala učešće u strijeljanju šest Hrvata.

Tužiteljica se pozvala i na zaštićenog svjedoka X, nekadašnjeg pripadnika odreda “Zulfikar”, koji je na suđenju ispričao da je vidio kada je Džeko pucao jednoj ženi u genitalije.

Ilić smatra da je dokazano i da je u Džeko nezakonito zatvarao, mučio i pljačkao Hrvate u Jablanici.

Ona je navela da se Odbrana bazirala na to da je optuženi bio samo vozač u hapšenju trojice Hrvata, što nije smatrao nezakonitim, te da su ga svjedoci Tužilaštva BiH zamijenili sa Džekijem, nekadašnjim komandantom Handžar divizije ABiH.

“Nisu svjedoci griješili u identitetu optuženog”, istakla je tužiteljica.

Sa iznošenjem završnih riječi, Odbrana počinje 29. aprila.

Amer Jahić


This post is also available in: English