Članak

Nema obnove suđenja Mujčinoviću

28. Marta 2014.00:00
Sud BiH je odbio zahtjev Tužilaštva za ponavljanje postupka protiv Zurahida Mujčinovića, koji je pravosnažno osuđen na osam godina zatvora za ratni zločin počinjen u Srebreniku. Tužilaštvo o ovim zločinima vodi novu istragu.

This post is also available in: English

Zahtjevi tužioca za ponavljanje postupka u korist osuđenih su veoma rijetki u pravnoj praksi, a još je rjeđa situacija da se takvi zahtjevi odbijaju.

Dugogodišnji advokat Asim Crnalić je rekao da pretpostavlja da je tužilac uvidio da je optužio pogrešnog čovjeka i da ovakvim zahtjevom nastoji ispraviti grešku.

“Prvo je neobično da je tužitelj uopće podnio zahtjev za ponavljanje, a još je neobičnije da je sud odbio takav zahtjev, ako je, naravno, tužilac imao odgovarajuće dokaze i ispunio zakonske uvjete. Ne znam motive tužitelja, moguće da je čovjek, kad je došao do novih dokaza, spoznao da je pogrešno optužio čovjeka i da je želio ispraviti svoju pogrešku, svi mi imamo savjest… Bilo bi mi teško pretpostaviti da postoje neki neprihvatljivi motivi”, kazao je Crnalić.

U Tužilaštvu BiH nisu htjeli dati nikakve informacije o ovom slučaju. U zahtjevu koji su podnijeli naveli su da su prikupili izjave novih svjedoka, koje bi mogli uticati na donošenje odluke o krivici Mujčinovića.

U zahtjevu je Tužilaštvo posebno istaklo svjedoka koji je naknadno saslušan u Beogradu i koji, kako navode, ima ključna saznanja o stvarnim počiniocima koji su zlostavljali zatočene srpske civile u Rapatnici.

Mujčinovićev branilac Rifat Konjić kaže da je ranije odbijen i zahtjev Odbrane za ponavljanje postupka, nakon čega je isti prijedlog uputilo i Tužilaštvo.

“Tužilac je shvatio da nije u redu da nevin čovjek bude u zatvoru… Sad se Tužilaštvo svesrdno dalo u prikupljanje dokaza, shvatili su šta se dogodilo. Oni intenzivno rade na podizanju optužnice protiv lica za koje imaju dokaze da su počinili krivična djela”, rekao je Konjić.

Sud BiH je zaključio da iskaz novog svjedoka nije “podoban” da prouzrokuje oslobađanje osuđenog Mujčinovića, kako to predviđa zakon.

“Prema mišljenju Vijeća, navedeni iskaz svjedoka ne može dovesti u sumnju sve druge dokaze na kojima je zasnovana prvostepena presuda i koji su bili predmet svestrane analize kako prvostepenog, tako i drugostepenog vijeća, s obzirom da, prije svega, svjedok L.S. nije bio očevidac fizičkog maltretiranja drugih, on je iz podruma izvođen sam i ne zna za druge koji su izvođen”, navodi se u odluci.

Izjave dva lica, koja je Tužilaštvo saslušalo u okviru nove istrage o zločinima u Rapatnici, Vijeće je takođe odbacilo, uz obrazloženje da su oni već saslušani na suđenju Mujčinoviću.

Sud BiH je u maju 2013. potvrdio presudu kojom je Zurahid Mujčinović proglašen krivim da je kao pripadnik takozvane lovačke čete, koja je kasnije postala 21. brdska brigada Armije Republike BiH, nečovječno postupao prema dvojici civila nezakonito zatvorenih u naselju Rapatnica.

Marija Taušan


This post is also available in: English