Članak

Pronađena masovna grobnica u Oborcima

27. Marta 2014.00:00
U selu Oborci, nedaleko od Donjeg Vakufa, pronađena ja masovna grobnica u kojoj bi se mogli nalaziti posmrtni ostaci do 150 osoba bošnjačke nacionalnosti, potvrđeno je u Institutu za nestale BiH.

This post is also available in: English

Lejla Čengić, glasnogovornica Instituta za nestale BiH, rekla je da su istražitelji provjerili informacije, te pronašli masovnu grobnicu za koju se pretpostavlja da krije posmrtne ostatke civila iz Prijedora. 

“Još nije počela ekshumacija. Mi sada čekamo na naredbu Državnog tužilaštva. Dobili smo informaciju i utvrdili da postoji masovna grobnica u mjestu Oborci. Pretpostavlja se da se u grobnici nalaze posmrtni ostaci između 100 i 147 osoba”, navela je Čengić.

Predstavnik udruženja žrtava iz Prijedora “Izvor” Edin Ramulić kazao je za BIRN – Justice Report da se još uvijek traga za velikim brojem nestalih s područja općine Prijedor.

“Nama nije poznato da se potražuje tako velika grupa Prijedorčana, koji se vezuju za jedan jedini događaj. To bi mogle biti žrtve iz ove općine, koje su ili odvedene iz logora ili odvedene prilikom raspuštanja nekih od logora, čak prilikom čišćenja sela. Bilo je dosta tih situacija”, rekao je Ramulić. 

Prošle godine u blizini Prijedora je otkrivena masovna grobnica Tomašica, u kojoj je pronađeno više stotina tijela bošnjačkih civila.

Denis Džidić


This post is also available in: English