Članak

Udarci i zlostavljanja na Igmanu

21. Marta 2014.00:00
Na suđenju za zločin počinjen na planini Igman, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako je optuženi Nedžad Hodžić drvenom letvom premlaćivao i na drugi način zlostavljao zatvorenike 1993. godine.

This post is also available in: English

Svjedok Bogdan Mrkaja je kazao da je na planinu Igman doveden iz “Silosa” početkom februara 1993., te da je smješten u atomsko sklonište, gdje su uslovi bili jako loši. Dodao je kako se petu ili šestu noć susreo sa Hodžićem koji je došao u ćeliju i počeo “sve redom da tuče”.

“Prvo smo čuli njegov glas: ‘Ustaj gore, glave dolje’, potom su se otvorila vrata i počeo je da tuče sve redom. Imao je hronologiju premlaćivanja – prvo je udarao šakama, a potom drvenom letvom”, objasnio je svjedok.

Mrkaja je kazao kako je Hodžić bio visok 175 centimetara, imao kovrdžavu i plavu kosu, ožiljak na čelu, te da je bio mišićave građe.

On je dodao kako su Hodžić i izvjesna osoba po nadimku Pile na Igmanu organizovali “ruski rulet”.

“Nedžad je uzeo pištolj i u njega stavio jedan metak, te dvojici zatočenika kazao da pucaju jedan drugome u glavu. Sreća, pištolj nije opalio”, prisjetio se Mrkaja.

On je rekao da ga je Hodžić, skupa s izvjesnim Debom, jedne prilike natjerao da se boksa sa zatočenikom Slobodanom Krstićem.

“Deba je bio trener Krstiću, a Hodžić je bio moj trener. Mi smo pokušali da simuliramo udarce, ali oni su to primijetili i onda su nam govorili kako da se udaramo”, objasnio je svjedok.

Prema iskazu Mrkaje, Hodžić je u julu 1993. godine s Edinom Džekom došao sa puškom u ćeliju, gdje su bili smješteni sa zaštićenim svjedocima B i C.

“Hodžić je hladno pucao u zglob noge svjedocima B i C. To su bili strašni bolovi. Nakon toga je Džeko stao nogom na tu ranu i okretao se po njoj”, opisao je svjedok.

Za zločine na planini Igman počinjene 1993. godine, Hodžiću, nekadašnjem vojniku jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), sudi se zajedno sa Dževadom Salčinom zvanim Struja. Edinu Džeki se pred Sudom BiH sudi za zločine u Konjicu i Jablanici.

Mrkaja je ispričao kako je jedne prilike Dragan Vuković odveden iz ćelije te da se vratio sa odsječenim uhom.

“Držao se za uho. Pola uha nije bilo, bio je zaliven krvlju i rekao je: ‘Odsiječe mi Struja uho’”, ispričao je svjedok.

On je kazao kako je zatočenike, među kojima je bio i on, osoba po nadimku Struja šamarao. Dodao je da je Struja jedne prilike uzeo patiku i sve redom “šamarao, tukao i iživljavao se”.

Suđenje se nastavlja 27. marta.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English