Članak

Višegradski spiskovi za odlazak

18. Marta 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Višegradu, svjedok Odbrane Ljubomira Tasića je kazao da su konvoji kojima su civili odlazili iz tog grada organizovani preko Crvenog krsta.

This post is also available in: English

Ljube Tešević je ispričao da je tokom rata za Crveni krst radio u računovodstvu i pomagao oko podjele pomoći, te kako mu je poznato da je sekretarica bila Fahra Hošo, koja je pravila spiskove za odlazak iz grada.

“Konvoji su organizovani preko Crvenog krsta, a sva aktivnost je vršena preko Fahre. Narod se prijavljivao za odlazak iz grada. Crveni krst se nalazio u centru grada, naroda je uvijek bilo tu…”, rekao je Tešević.

On je dodao da mu nije poznato da li je sa Fahrom još neko radio na prijavama za odlazak.

“Ona je rekla da to pravi i predaje u Sekretarijat unutrašnjih poslova (SUP)”, kazao je Tešić i dodao da mu nije poznato koliko je ukupno bilo konvoja, te da nije prisustvovao njihovom odlasku.

Tasić je optužen da je 14. juna 1992. godine, sa Predragom Milisavljevićem, Milošem Pantelićom i drugim naoružanim pripadnicima srpske vojske i policije, učestvovao u prisilnom preseljenju Bošnjaka.

Prema optužnici, Tasić je bio pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), a Milisavljević i Pantelić rezervni policajci Stanice javne bezbjednosti (SJB) Višegrad.

Dobrivoje Stanovjević, drugi svjedok Tasićeve Odbrane i nekadašnji sekretar Mjesne zajednice u Višegradu, ispričao je kako mu se jedan dio stanovništva obraćao za odlazak, te da ih je upućivao da se jave sekretarici Crvenog krsta.

“Ja nisam bio uključen u te konvoje, ona je upisivala građane i pravila spiskove. Ne znam da li je neko drugi bio uključen”, kazao je Stanovjević.

Nastavak suđenja zakazan je za 1. april.

Albina Sorguč


This post is also available in: English