Članak

Organizacija višegradskih konvoja

11. Marta 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Višegradu, nekadašnja uposlenica Crvenog krsta je kazala da optuženi Ljubomir Tasić nije učestvovao u pravljenju spiskova Bošnjaka koji su konvojima napuštali domove.

This post is also available in: English

Fahrija Hošo, svjedokinja Tužilaštva BiH, rekla je da je Crveni krst u prvoj polovini 1992. godine pravio spiskove Bošnjaka za napuštanje Višegrada. Ona je pojasnila da su spiskovi dostavljani u policiju i opštinu kako bi se znalo “ko ide, a ko ne ide”.

Prema njenom iskazu, ljudi su se dobrovljno prijavljivali u Crveni krst za odlazak sa područja Višegrada, jer su živjeli u strahu nakon počinjenih ubistava.

Hošo je pozvana na okolnosti da li je konvoj iz 14. juna 1992. bio u organizaciji Crvenog krsta. Ona je ispričala kako nije vidjela konvoj iz 14. juna 1992., ali je čula da je srpska vojska preko megafona pozivala Bošnjake da napuste Višegrad.

Kako je dodala, tog dana nije bila u prostorijama Crvenog krsta, a Višegrad je napustila konvojem iz 17. juna 1992. godine.

Tasić je optužen da je sa Predragom Milisavljevićem i Milošem Pantelićom 14. juna 1992. i drugim naoružanim pripadnicima srpske vojske i policije učestvovao u prisilnom preseljenju Bošnjaka.

Prema optužnici, Tasić je bio pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), a Milisavljević i Miloš Pantelić rezervni policajci Stanice javne bezbjednosti (SJB) Višegrad.

Nakon saslušanja svjedokinje, Tužilaštvo BiH je uložilo nekoliko materijalnih dokaza kojima namjerava osporiti tvrdnju Odbrane da Milisavljević i Pantelić nisu u junu 1992. bili rezervni policajci.

Odbrana Milisavljevića je navela da su dokazi kontradiktorni ranije izvedenim dokazima Tužilaštva BiH. Prezentovana je i Pantelićeva vojna knjižicu u kojoj, kako je rekao branilac Nenad Rubež, stoji da je on u policiji bio do sredine maja 1992. godine.

Suđenje se nastavlja 18. marta.

Amer Jahić


This post is also available in: English