Članak

Dokazi o funkciji optuženog

7. Marta 2014.00:00
Ulaganjem 50 materijalnih dokaza Tužilaštva BiH, nastavljeno je suđenje Ramizu Avdoviću i Iulian-Nicolaeu Vintili, optuženima za zločine počinjene u Sarajevu.

This post is also available in: English

Većina uloženih dokaza odnosi se na funkcije optuženih, podatke o zatvorenicima, te načinu rada Vojne policije u Sarajevu.

Tužilac Dževad Muratbegović prezentovao je više dokumenata, kojima, kako je rekao, dokazuje da je Avdović bio komandir obezbjeđenja u kasarni “Viktor Bubanj”. Odbrane su na većinu tih dokaza uložile prigovore relevantnosti i autentičnosti.

Tužilac je uložio dokument iz kojeg se, kako je kazao, vidi da je Avdović  primao platu za april i maj 1992. godine.    

“Ja sam došao u Sarajevo 27. aprila. Kako sam onda dobio platu za april?”, rekao je Avdović.

Za zločine počinjene u “Viktor Bubnju” i Centralnom zatvoru u Sarajevu sudi se Ramizu Avdoviću i Iulian-Nicolaeu Vintili. Oni su optuženi da su učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja civila srpske nacionalnosti.

Tužilaštvo BiH smatra da su zatočeni civili bili izloženi patanjama, mučenju, te prisiljavani na prinudni rad. Avdović je, prema optužnici, bio komandir straže na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, a Vintila kuhar i stražar u nekadašnjoj kasarni.

Tužilac je uložio potvrde Vojnog zatvora o oduzetim predmetima zatvorenika, na šta je Vlado Adamović, branilac optuženog Vintile, rekao da Tužilaštvo nije utvrdilo kada i gdje su predmeti oduzimani.

“Ako svjedok kaže da mu je oduzeto 100 hiljada maraka, i jeste, to mu je mogao oduzeti policajac negdje drugo, a ne ovdje”, rekao je Adamović.

Tužilaštvo je predočilo izvještaj o ugrožavanju građana Sarajeva nezakonitim radom Vojne policije, čime dokazuje nezakonito zadržavanje osoba u “Viktor Bubnju”. Branilac Adamović je kazao da se ovaj i drugi ovakvi izvještaji ne smiju uvoditi prije nego što se sasluša osoba koja ih je sačinila.

“Izvještaj nikad nije dokaz, on je indicija dokaza… Takvi izvještaji ne mogu biti uvedeni, ne smiju se uvoditi, pozovite ljude koji su ih sačinili”, rekao je Adamović.

Suđenje se nastavlja 14. marta.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English