Članak

Nije vidjela Pantelića prilikom odvođenja najmilijih

4. Marta 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Višegrada, svjedokinja Odbrane je izjavila da nije vidjela optuženog Miloša Pantelića kada su joj odvedeni suprug i sin, kojima se od tada gubi svaki trag.

This post is also available in: English

Himzija Tvrtković je kazala da su joj suprug i sin odvedeni iz sela Kabernik 12. juna 1992. godine.  

“Naišli su s kamionom. Pet-šest ih je sišlo: Mladen Marković, jedan obućar, Cigo, Risto Marković, druge nisam poznavala. Oni su sišli kod naših kuća, a kamion je produžio prema selu. Oni su svi s puškama bili. Kad se kamion vratio, natovarili su mi čovjeka i sina”, prisjetila se svjedokinja.

Ona je navela da Pantelića, kojeg poznaje od djetinjstva, tada nije vidjela.

“Ne mogu reći da je bio, kad ga nisam vidjela”, rekla je Tvrtković, koja je svjedočila na poziv Pantelićeve Odbrane.

Dio njenog svjedočenja održan je bez prisustva javnosti zbog mogućnosti da se otkrije identiten zaštićenog svjedoka.

Odgovarajući na pitanja Optužbe, ona je kazala da ju je bilo strah kada je vidjela kamion sa vojnicima i kada su odvedeni  njeni muž i sin, o čijoj sudbini nema nikakvih informacija.

Pantelića Tužilaštvo BiH tereti zajedno sa Predragom Milisavljevićem i Ljubomirom Tasićem za učešće u ubistvima, prisilnom preseljenju stanovništva i drugim nečovječnim djelima. Prema optužnici, Milisavljević i Pantelić su zločine počinili 1992. godine kao pripadnici rezervnog sastava policije u Višegradu, a Tasić kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

“Pantelića nisam vidjela ni u kakvom zločinu. Ne mogu duše griješiti”, rekla je Tvrtković.

Ona je navela da ne poznaje optuženog Predraga Milisavljevića, te zamolila sud da je više ne poziva da svjedoči pošto je u starijoj životnoj dobi.

Njenim saslušanjem završen je dokazni postupak Pantelićeve Odbrane, a Sudsko vijeće je prihvatilo prijedlog Tužilaštva BiH da se u sklopu dokaza replike sasluša jedna svjedokinja, te da se uloži nekoliko materijalnih dokaza, što je planirano za 11. mart.

Albina Sorguč


This post is also available in: English