Članak

Svjedoci nisu vidjeli maltretiranje zatvorenika

20. Februara 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na Igmanu (općina Hadžići), svjedoci Tužilaštva BiH su kazali kako ne znaju da je iko maltretirao zatočenike, niti su na njima vidjeli bilo kakve povrede.

This post is also available in: English

Svjedok Atif Hadžić je ispričao da je tokom rata bio raspoređen na obezbjeđenju objekta na Igmanu u kojem su bili zatočenici srpske nacionalnosti, ali da nije vidio da je zatvorenike iko udarao.

“Što se tiče mene i mog odjeljenja, mogu tvrditi da niko nikome od tih ljudi nije rekao ni ružnu riječ”, kazao je svjedok, dodavši da dok je on obezbjeđivao taj objekat, niko nije ulazio da maltretira zatvorenike, te da na njima nije vidio nikakve tragove zlostavljanja.

Na pitanje tužioca Vladimira Simovića da li zna šta se desilo sa “Vojvodom”, Hadžić je rekao kako nije vidio da je tog zatočenika iko tukao. Tužilac je napomenuo svjedoka da u njegovoj ranijoj izjavi stoji kako je čuo da je “Vojvodi” odrezano uho, na šta je Hadžić odgovorio da je možda negdje nešto o tome čuo, ali da se “svašta priča”.

“Nisam čuo da je uho Vojvodi odsječeno, već da je neko pokušao. A Vojvoda se najslobodnije od svih tuda kretao”, pojasnio je svjedok.

Hadžić je svjedočio na suđenju Nedžadu Hodžiću i Dževadu Salčinu, koji su optuženi da su, kao pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” Štaba Vrhovne komande Armije BiH (ABiH), mučili, premlaćivali i seksualno zlostavljali zatvorenike, odsijecali im dijelove tijela, zastrašivali ih i učestvovali u drugim nečovječnim djelima na planini Igman. 

Svjedok Vehbija Nezirević, bivši pripadnik odreda “Zulfikar”, kazao je da je 1993. bio zadužen za obezbjeđenje zatvorenika na Igmanu, te da u njegovom prisustvu niko nije zatočenike maltretirao.

Na pitanje tužioca da li ima informacije da je neko od pripadnika njegovog odreda maltretirao zatočenike, svjedok je rekao da nema, kao i da na zatočenima nije vidio tragove zlostavljanja.

“Za vrijeme mog boravka na straži niko nije ulazio u prostoriju sa zatočenicima, a ne vjerujem da je iko i mogao ući”, kazao je on.

Tužilac Simović je upitao svjedoka da li zna da je neko ugrozio zatočenika zvanog Vojvoda, na šta je Nezirević rekao da ne zna niti je za takvo nešto čuo.

Optuženi Salčin se obratio Sudskom vijeću kazavši da je optužnica protiv njega montirana, dok je Nedžla Šehić, braniteljica prvooptuženog Hodžića, zamolila Sud da skrene pažnu medijima da objektivno izvještavaju sa ovog suđenja. 

Nastavak suđenja planiran je za 27. februar.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English