Članak

Ništa loše nije čuo za Milisavljevića

18. Februara 2014.00:00
Na suđenju trojici optuženih za zločine počinjene u Višegradu, svjedok Odbrane Predraga Milisavljevića je rekao da nije vidio da je optuženi privodio civile.

This post is also available in: English

Goran Miličević, nekadašnji pripadnik rezervnog sastava policije, ispričao je da je Milisavljević, kojeg poznaje od 1989. godine, bio jedno vrijeme s njim u rezervnom sastavu, te da je kasnije čuo da je, kada je otišao Užički korpus, prešao u specijalni vod vojske. 

Miličević je kazao da su pripadnici rezervne policije patrolirali po gradu i obezbjeđivali objekte.

“Nisam lično privodio nikoga. Glavna za privođenja bila je patrola Užičkog korpusa”, rekao je Miličević.

On je kazao da nije čuo da je Milisavljević zlostavljao civile u Centru javne bezbjednosti u Višegradu, kao ni da je učestvovao u pogubljenjima.

Tužilaštvo BiH tereti Milisavljevića i Miloša Pantelića za učešće u ubistvima više desetina Bošnjaka kod jame Paklenik (općina Sokolac). Njima dvojici, kao i Ljubomiru Tasiću, na teret je stavljeno i učešće u prisilnom preseljenju više od 500 civila bošnjačke nacionalnosti s područja Višegrada.

Kako se navodi u optužnici, Milisavljević i Pantelić su ove zločine počinili u periodu od aprila do juna 1992. godine kao pripadnici rezervnog sastava policije u Višegradu, a Tasić kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Na poziv Milisavljevićeve Odbrane svjedočili su Davor Fuks i Sulejman Selimović, pripadnici Državne agencije za istage i zašitu (SIPA), koji su potvrdili da su 19. januara 2010. godine uzimali izjavu od svjedoka Junuza Tufekčića. 

Fuks i Selimović su kazali da se nije moglo desiti da se nešto konstatuje u zapisniku što svjedok nije rekao, naglasivši da je svjedok pročitao zapisnik i da nije imao primjedbi. 

“Stojim iza toga da je tu napisano ono što je gospodin Tufekčić izjavio u tom momentu. On kaže da su bili braća Milosavljevići. Na pitanje da li poznaje Predraga Milisavljevića, on je rekao da ne zna”, kazao je Selimović. 

Nastavak suđenja zakazan je za 25. februar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English