Članak

Dolazak zarobljenika u Petkovce

12. Februara 2014.00:00
Na suđenju Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću za genocid, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je sredinom jula 1995. godine vidio civile iz Srebrenice u selu Petkovci (opština Zvornik).

This post is also available in: English

Svjedok Ratko Jović, nekadašnji magaciner u jedinici kojom je komandovao optuženi Stanišić, kazao je da je oko 50 civila bilo nedaleko od komande, odnosno kod obližnjeg doma.

“Najneobičnije je bilo kada su stigla dva mala kamiona. Ja sam pogledao da vidim ko je to stigao. Dvojica su stajala pored. Mogu garantovati da nisu bili sa naše teritorije”, rekao je on.

Svjedok je naveo da je civilima, među kojima su bili stariji i mlađi muškarci, dao vode, a potom se vratio u obližnju školu, gdje je bila komanda.

“Svi su se maltene pitali: ‘Gdje ćemo biti razmijenjeni’”, prepričao je svjedok razgovor civila.

Stanišić i Marko Milošević su optuženi za učešće na brani kod Petkovaca, gdje je u sredinom jula 1995. strijeljano oko 1.000 ranije zarobljenih Srebreničana. Stanišić je, navodi se u optužnici, bio komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Milošević njegov zamjenik. Prema optužnici, zarobljenici su prevezeni na obližnju branu.

Jović je izjavio da nije čuo da su Stanišić i Milošević izdavali bilo kakve naredbe u vezi sa zarobljenicima.

On se prisjetio 16. jula 1995. godine, kada je nekadašnji komandant Zvorničke brigade VRS-a Vinko Pandurević došao u Petkovce i postrojio vojnike, te rekao da moraju otići na borbeni položaj jer se očekuje prolaz Srebreničana.

“Ja sam ostao zbog izdavanja hrane”, dodao je Jović.

Haški sud je nepravomoćnom presudom osudio Pandurevića na 13 godina zatvora za zločine počinjene u Srebrenici.

Mirosav Bujić, drugi svjedok Tužilaštva BiH, kazao je da je, pored zarobljenika koji su bili kod doma u julu 1995., vidio nepoznate naoružane vojnike koji nisu iz petkovačkog bataljona, ali se nije zadržavao.

Suđenje se nastavlja 19. februara.

Amer Jahić


This post is also available in: English