Članak

Protivzakonita ispitivanja u “Viktor Bubnju”

7. Februara 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Sarajevu, vještak vojne struke Ramiz Dugalić je rekao da, prema zakonu, vojni policajci nisu mogli privoditi civile.

This post is also available in: English

Iznoseći nalaz i mišljenje, vještak Ramiz Dugalić je kazao kako se 1992. godine u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj” nalazio pritvor koji su obezbjeđivali pripadnici Vojne policije. On je, međutim, rekao da, prema važećim zakonima, vojni policajci nisu mogli privoditi civile, što je navedeno u optužnici protiv Ramiza Avdovića i Iulian-Nicolaea Vintile.
“Namjera pritvora je bila privođenje lica koja surađuju sa agresorom. Pritvor u kasarni ‘Viktor Bubanj’ počeo je da funkcioniše u junu 1992. godine”, kazao je Dugalić.
Vještak je rekao i da, prema zakonima, vojni policajci nisu mogli privoditi civilno stanovništvo. 
“Po zakonu nisu mogli, to je mogao samo pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova”, pojasnio je vještak.
On je kazao i da je, prema “nekim dokumentima”, Ramiz Avdović bio “komandir obezbjeđenja”.
Na pitanje Odbrane da li je našao dokument o postavljanju Avdovića na funkciju komandira straže, vještak je rekao da nije, ali je ustvrdio da pojmovi “obezbjeđenje” i “straža” znače isto. 
Avdović je optužen zajedno s Iulian-Nicolaeom Vintilom za zločine počinjene u “Viktor Bubnju” i Centralnom zatvoru u Sarajevu. Oni su optuženi da su učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja civila srpske nacionalnosti.
Prema optužnici, Avdović je bio komandir straže na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, a Vintila kuhar i stražar u nekadašnjoj kasarni.
Dugalić je rekao da je na osnovu iskaza svjedoka zaključio da su pritvorenici u “Viktor Bubnju” protivzakonito i neadekvatno isljeđivani, te da su se dešavala maltretiranja.
On je dodao da je pritvor postojao i na petom spratu Centralnog zatvora, ali da nije pronašao dokumentaciju prema kojoj bi utvrdio koje jedinice Vojne policije su tu vršile obezbjeđenje.
Na pitanje Odbrane da li je našao nešto u vezi sa Avdovićevom ulogom u Centralnom zatvoru, svjedok je kazao da nije.
Branilac drugooptuženog Vlado Adamović usprotivio se ulaganju nalaza vještaka u spis, rekavši da sadrži privatno mišljenje.
Suđenje se nastavlja 21. februara.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English